El Rocio

 

El Rocio in Spanje is een klein dorpje in de provincie Huelva in de regio Andalusië en het plaatsje grenst direct aan het nationaal park Donana. Het dorpje heeft nauwelijks verharde wegen en is het grootste deel van het jaar een bijna verlaten dorp, het informatiecentrum voor het nabij gelegen natuurgebied is wel geopend. De meeste huizen worden alleen bewoond tijdens de Bedevaart van El Rocio, de belangrijkste gebeurtenis in het dorp. El Rocio staat bekend als bedevaartsoord en trekt pelgrims tot over de grenzen van Spanje.

 

 

Bedevaart van El Rocio

 

De Bedevaart van El Rocio is een katholieke Andalusische traditie ter ere van de Virgen del Rocio, Maria van El Rocio en zij wordt ook wel Blanca Paloma, de Witte Duif genoemd. De Bedevaart van El Rocio of de Romeria de El Rocio is uitgegroeid tot een bijzonder fenomeen met religieuze tradities en volkstradities. De bedevaart wordt elk jaar gehouden op Tweede Pinksterdag, een wisselende datum in de maand mei of juni, afhankelijk van op welke datum Pasen valt. In 2018 is het 21 mei Tweede Pinksterdag en dus is de Romeria dit jaar ook op 21 mei.

 

De bedevaart van El Rocio is zo beroemd dat deze ruim 1 miljoen pelgrims per jaar trekt en daarmee is het dorpje een van de belangrijkere bedevaartplaatsen van Spanje. De pelgrims worden Romero genoemd, op de zaterdag voor Pinksteren volgen ze vaak lopend of met paard en wagen de Camino El Rocio waar ze worden verwelkomd bij de bedevaartskerk Ermita del Rocio. Op zondagavond verzamelen de pelgrims zich bij de kerk en bij zonsopgang volgt de processie.

 

 

De Ermita de El Rocio is een grote kapel of kerk gebouwd tussen 1964 en 1969 maar de eerste Mariaverering in een kapel in dit gebied vond al plaats in de eerste helft van de veertiende eeuw. In de huidige kerk staat de Virgen del Rocio, een gesneden houten beeld van Maria en kind.

 

Het gebruik van motorvoertuigen wordt in beperkte mate toegestaan vanwege de schadelijke effecten op het nabij gelegen natuurgebied Donana maar er is wel wat conflict over het economische belang van de bedevaart en het natuurbelang. De traditionele bedevaart hoort echter lopend, te paard of met paard en wagen te worden gemaakt. Accommodatie in het dorp en de omgeving is in deze periode bijzonder moeilijk te vinden en ook de paarden of wagens moeten lang van te voren worden besproken.