Elx

 

Elx Spanje

Elx (Elche) ligt in het zuidoosten van Spanje in de regio Valencia, 70 kilometer ten zuidwesten van Benidorm en 28 kilometer ten westen van de stad Alicante en de lange kustlijn Costa Blanca. Elx is door de vele palmbomen een stad met een exotische sfeer, door de stad stroomt de smalle Vinalopo rivier en in de directe omgeving liggen een paar natuurparken. Er zijn een aantal bezienswaardigheden zoals het werelderfgoed de Palmeral van Elche en het immaterieel werelderfgoed het Mysterie van Elche.

 

Palmeral van Elche

 

Palmeral van Elche

 

De Palmeral van Elche is de grootste palmentuin van Europa, een landschap met palmbomen en irrigatiesystemen met een oppervlakte van 1,5 kilometer. De Palmeral van Elche is een Unesco werelderfgoed en is aangelegd aan het einde van de tiende eeuw toen Elx een islamitische stad was. Al sinds de vijfde eeuw v. Chr. worden er dadelpalmen gekweekt in Elx, de oase is een uniek voorbeeld van Arabische landbouw in Europa. De Palmeral van Elche toont de overdracht van cultuur en een karakteristiek Noord-Afrikaans landschap naar Europa.

 

In de Palmeral staan circa 200.000 palmbomen, de meeste bomen zijn dadelpalmen (Phoenix dactylifera) en de dadels worden geoogst in december. De palmbomen staan verspreid in het stadspark, de Huerto de Abajo en de Huerto del Cura, de oudste palmbomen zijn tussen de 250 en 300 jaar oud.

 

Botanische tuin

 

Het Huerto del Cura is een botanische tuin met circa 1000 palmbomen, veel subtropische planten en een cactustuin. In de botanische tuin staat ook de Keizerlijke Palm of de Palmeral Imperial. Het is de grootste palmboom van de tuin met acht stammen genoemd naar keizerin Sissi (Elizabeth van Beieren) die de palmentuin in 1894 bezocht.

 

 

In de botanische tuin Huerto del Cura liggen ook een aantal vijvers en er staan sculpturen waaronder een replica van de “Dame van Elche” (Dama de Elche). Het oorspronkelijke beeld werd tijdens een archeologische opgraving in 1897 in Elx gevonden en staat nu tentoongesteld in het nationaal archeologisch museum in Madrid. De Dame van Elche stamt uit de vierde eeuw v. Chr. en is een belangrijk symbool van de Iberische cultuur.  

 

Mysterie van Elche

 

Het Mysterie van Elche (El misterio de Elche) is een Unesco immaterieel werelderfgoed. Het Mysterie van Elche is een lyrisch drama, een heilig muzikaal drama over de dood, de Maria-Tenhemelopneming en de kroning. Het Europese muzikale drama toont de toewijding aan de Heilige Maagd en wordt jaarlijks in twee voorstellingen uitgevoerd op 14 en 15 augustus. De uitvoering van het Mysterie van Elche wordt al gehouden sinds de 15de eeuw in de basiliek van Santa Maria en in de straten van Elx. De Basiliek van Santa Maria is gebouwd tussen de 17de en de 18de eeuw in Spaanse barok stijl. De basiliek werd gebouwd op de plaats van een voormalige moskee en vanaf de toren is er een schitterend  uitzicht op de stad Elx en het stadspark.

 

 

Musea Elx

 

Er zijn in Elx een aantal musea, het archeologisch en historisch museum met een goed overzicht van de verschillende tijdperken van de stad en vondsten van archeologische opgravingen. Het Museo de la Feste toont het Mysterie van Elche met onder andere de kostuums. Het Museo del Palmeral ligt in de tuin San Placido en laat de oorsprong, de geschiedenis en de cultuur van de palmplantage zien.

 

Altamira Paleis

 

Het Altamira Paleis werd gebouwd aan het einde van de 15de eeuw. De Calahorra Toren was een deel van de stadsmuur en is gebouwd aan het einde van de 12de eeuw. De Torre del Consell ligt op de Patza de Baix en is gebouwd in de 15de eeuw, het is nu nog de zetel van de gemeenteraad van Elx.