Es Vedra

 

Es Vedra in Spanje is een klein onbewoond rotsachtig eiland in de Balearen archipel en ligt voor de zuidwest kust van Ibiza in de gemeente Sant Josep de sa Talaia. Es Vedra en het nabij gelegen eiland Es Vedranell zijn circa 155 miljoen jaar geleden ontstaan door aardbevingen en verschuivingen van de Betische cordillera, dit zijn gebergtes in Spanje en het noorden van Marokko. Es Vedra heeft een hoogte van 382 meter, een oppervlakte van 60 hectare en ligt twee kilometer uit de kust van Ibiza. Het eiland mag alleen bezocht worden door privé boten met een vergunning en is deel van een beschermd natuurpark. Op het eiland zijn veel grotten en er leven enkele geiten.

 

 

Es Vedra het mythische eiland

 

Es Vedra wordt het mythische eiland van de Balearen of van Spanje genoemd en er zijn veel mythen en legenden over het mysterieuze eiland:

 

Es Vedra zou de thuisbasis zijn van sirenes en zeenimfen die Odysseus van zijn schip wilden lokken. Odysseus is de hoofdpersoon in de Odyssee van Homerus. De Odyssee is een episch dichtwerk en gaat over de zwerftocht van de held Odysseus na afloop van de Trojaanse oorlog met als uiteindelijke bestemming het Griekse eiland Ithaka.

 

De karmeliet frater Francisco Palau y Quer vestigde zich op Ibiza na zijn verbanning uit Barcelona in 1855. Hij zocht de stilte en vertrok in een roeiboot naar Es Vedra, volgens de legende bracht hij een week door met mediteren en overleefde op alleen regenwater. De frater kreeg visioenen en beschreef zijn sterke visioenen deels vanuit de idyllische eenzaamheid op Es Vedra. De frater is zalig verklaard en elk jaar op 7 november is zijn herdenkingsdag.

 

Een ander verhaal is dat er UFO’s boven het eiland zijn gezien of dat er een geheime UFO basis onder zee ligt. Caso Manises is een beroemd geworden waarneming op 11 november 1979. De piloot van een commerciële vlucht tussen Majorca en Tenerife meldde een vreemd snel bewegend licht op zijn vliegtuig bij het eiland Es Vedra, hij zond een SOS signaal uit en kreeg het advies om zijn route te wijzigen.

 

 

Het mythische eiland is afgebeeld op de LP hoes “Voyager” van Mike Oldfield uit 1996.

 

Volgens sommige mensen is Es Vedra de top van het verzonken eiland Atlantis.

 

Een andere mythe is dat Es Vedra het heilige eiland van Tanit is, een Fenicische maangodin, in de Fenicische mythologie aanbeden als godin van de vruchtbaarheid en als beschermheilige. Volgens de mythe werden er tijdens volle maan offers gebracht aan de godin Tanit vanaf Cala d’Hort.

 

Tot slot mag je volgens de lokale inwoners een wens doen als je het fascinerende mythische eiland ziet, het liefst bij zonsondergang want dan heeft de wens de meeste kans om uit te komen.

 

Cala d’Hort

 

Cala d’Hort

Vanaf de baai en het strand Cala d’Hort is er een schitterend uitzicht op de eilandjes Es Vedra en Es Vedranell. Cala d’Hort staat bekend als het strand met een van de mooiste zonsondergangen van Ibiza en krijgt jaarlijks een Blauwe Vlag, voor schone en veilige stranden. De baai heeft een U-vorm en het strand heeft een lengte van ruim 200 meter, langs de kust rondom de baai liggen ruige en hoge kliffen, op de heuvel liggen Fenicische ruines en er is een Fenicische begraafplaats gevonden.