Formentera

 

Formentera

Formentera is een van de Spaanse Eilanden en ligt circa acht kilometer ten zuiden van Ibiza in Spanje. Formentera heeft een oppervlakte van 83 vierkante kilometer en bijna 11.000 inwoners, het is het kleinste bewoonde eiland van de Balearen eilandengroep. Formentera is een rustig, groen en vlak eiland met mooie kliffen en schitterende witte stranden. Het hoogste punt van het eiland is de klif La Mola met een hoogte van 192 meter, op La Mola staat een vuurtoren en een gedenksteen ter ere van Jules Verne.

 

San Francisco Javier

 

De hoofdstad van Formentera is San Francisco Javier, in de plaats staat de mooie robuuste kerk San Francisco gebouwd in de 18de eeuw. In San Francisco Javier zijn goede restaurants, winkels, een etnografisch museum en drie banken met een pinautomaat. In het seizoen is er dagelijks een hippiemarkt van kunstenaars met schilderijen, sieraden en handgemaakte kleding. Er zijn jaarlijks twee nationale feestdagen, op 25 juli het feest van de beschermheilige Sant Jaume en op 3 december het feest van San Franciscus.

 

La Savina

 

La Savina op Formentera ligt drie kilometer ten noorden van de hoofdstad, het is de belangrijkste havenplaats van het eiland maar met de kleinste haven van de Balearen. Formentera is alleen per boot bereikbaar, de overtocht vanaf Ibiza naar La Savina duurt met de snelle ferry een half uur of met de autoferry een uur. La Savina is een gezellige havenplaats met vissersbootjes, terrassen, restaurants, winkeltjes en de mogelijkheid om een fiets of scooter te huren. Het Playa La Savina is een mooi wit zandstrand ten oosten van La Savina met schaduwrijke dennenbomen en uitzicht op Ibiza.

 

 

Het Estany Pudent is een lagune ten zuidoosten van La Savina, het is een wetland met veel flamingo’s en wordt daarom ook wel Estany des Flamingos genoemd. Het Estany Pudent ligt in het natuurpark Ses Salines, ten oosten van het wetland ligt het hunebed van Ca na Costa. Het strand Playa de Ses Illetes ligt iets ten noorden van La Savina, het Playa de Ses Illetes op Formentera is door de reizigers van Tripadvisor gekozen als het mooiste Europese strand van 2016.

 

Es Pujols

 

Es Pujols ligt in het noordoosten op Formentera op korte afstand van de plaatsen San Francisco Javier en La Savina. Es Pujols ligt in een mooie baai met voor de kust een paar rotsachtige eilandjes. Es Pujols is het belangrijkste toeristische centrum van het eiland, het is een levendige plaats met restaurants, cafés en discotheken. Het brede strand van Es Pujols is 700 meter lang met fijn wit zand en er zijn veel watersport faciliteiten.

 

Es Calo

 

Es Calo of Es Calo de Sant Agusti ligt aan de oostkust van Formentera en heeft een mooie natuurlijke haven met vissersboten. In de Romeinse tijd was Es Calo de enige haven van het eiland maar alleen geschikt voor kleine boten. Er liep een Romeinse weg van de haven naar de klif van La Mola. De spectaculaire klif La Mola is het hoogste punt van het eiland met een hoogte van 192 meter. De vuurtoren op de klif, de Faro de La Mola is gebouwd in 1861 en was de eerste vuurtoren van het eiland. Jules Verne beschreef het als “vuurtoren aan het einde van de wereld” in zijn boek “Hector Servadac” en er staat een gedenksteen voor de schrijver. Het kleine strand van Es Calo is een gebied met diep water tussen de rotsen in een schitterende blauwe kleur, het is een van de mooiste plaatsen om te snorkelen. Iets ten noorden van Es Calo ligt het schitterende strand Playa Tramuntana, een wit zandstrand aan een bijzonder helderblauwe zee.

 

Platja de Migjorn

 

Platja de Migjorn ligt aan de zuidkust van Formentera, het is een rustig strand tussen La Mola en Cap de Barbaria. Platja de Migjorn is het langste strand van het eiland met een lengte van zes kilometer, het witte zandstrand met de azuurblauwe zee is een van de mooiste stranden van Formentera. Tussen de rotsen kan men snorkelen en een gedeelte van het strand is een nudistenstrand. Achter het strand liggen de duinen van Migjorn en er is een begroeiing van dennen en jeneverbesstruiken.

 

Cap de Barbaria

 

Cap de Barbaria ligt aan de zuidwestkust, het is een mooie en rustige omgeving om te wandelen. Aan het einde van het wandelpad ligt een indrukwekkende klif met schitterend uitzicht en op de kaap staat de vuurtoren van Cap de Barbaria. Formentera is een mooi eiland voor een afwisselende vakantie, er is een ruime keus.