Frigiliana

 

Frigiliana in Spanje ligt in de provincie Malaga, regio Andalusië, 60 kilometer ten zuiden van Malaga en 7 kilometer ten noorden van de kustplaats Nerja. Frigiliana is een van de Pueblos Blancos, de Witte dorpen van Andalusië, en sinds kort ook een van de Los Pueblos mas Bonitos de Espana, de Mooiste dorpen van Spanje. Frigiliana ligt op korte afstand van de kust op een hoogte van 320 meter in de zuidelijke uitlopers van het gebergte Sierra de Almijara. Deze bergen liggen in een lokaal natuurpark en er zijn verschillende mooie wandelroutes.

 

 

Frigiliana is een sfeervol dorp met de typerende smalle straatjes, de lange trappen en de witte huizen. In het oude centrum, de casco antiguo, zijn de Moorse invloeden nog zichtbaar en er zijn verschillende gebouwen in Mudejarstijl, een artistiek gemengde islamitische en christelijke bouwstijl.

 

Bezienswaardigheden in het dorp zijn onder andere de witte San Antonio kerk en het paleis in Mudejarstijl waar nu honing wordt gemaakt. Het plein La Fuente Viaja met de oude fontein uit de zeventiende eeuw is bereikbaar via een lange trap, vanaf dit plein is er een mooi uitzicht op de omliggende heuvels.

 

 

Festivals en lokale gerechten

 

Het hele jaar door zijn er festivals in het dorp, zoals het carnaval in februari, de processies in de week voor Pasen, het festival ter ere van San Antonio, de beschermheilige van het dorp, op 3 juni. Het levendige muziekfestival en het drie culturen festival in augustus. Het Festival Frigiliana 3 Culturas elk jaar in augustus is gebaseerd op drie culturen uit de Spaanse middeleeuwen: de islamitische, hebreeuwse en christelijke cultuur. Deze culturen komen terug tijdens het festival in de vorm van tentoonstellingen, kostuums, muziek, het eten en recreatieve activiteiten. Het populaire festival wordt elk jaar druk bezocht, in 2017 waren er volgens de organisatie 38.000 bezoekers.

 

 

In het dorp worden nog verschillende lokale ambachten uitgeoefend en in winkeltjes is bijvoorbeeld lokaal aardewerk te koop of mooi bewerkte tegels. In de restaurants worden de gebruikelijke Spaanse gerechten geserveerd maar ook specifieke lokale gerechten zoals aardappels met honing of gebakken aubergine met honing. Migas is geroosterd brood met vlees en groente en werd vroeger als ontbijt gegeten maar wordt nu ook geserveerd als snack samen met muskaatwijn met rietsuikerstroop of met het lokaal gebrouwen bier. In Frigiliana zijn een paar goede kleinschalige en landelijk gelegen hotels maar het dorp kan ook bezocht worden tijdens een excursie of een dagtocht vanuit Nerja of een van de andere kustplaatsen aan de Costa del Sol in Andalusië.