Fuerteventura

 

Fuerteventura in Spanje is een van de Canarische eilanden en heeft een oppervlakte van 1660 vierkante kilometer en ligt het dichtste bij Afrika. In vergelijking met de andere Canarische Eilanden is Fuerteventura wat minder groen maar er groeien wel tamarisken, palmen, brem, vetplanten en cactussen. Door de langgerekte vorm van het eiland is er een kustlijn van 326 kilometer. Circa 77 kilometer hiervan bestaat uit voornamelijk uit witte of goudgele zandstranden, de rest van de kustlijn is rotsachtig of heeft gemengde donkere stranden van zand en kiezel.

 

Fuerteventura

De hoogste berg van Fuerteventura is de Pico de la Zarza met een hoogte van 807 meter. De hoofdstad Puerto del Rosario is een belangrijke havenplaats. De twee bekendste duikgebieden van het eiland zijn Playa de Jandia en het gebied tussen Corralejo en Lobos.

 

Corralejo

 

 

Corralejo ligt in het noorden van het eiland Fuerteventura en grenst aan het natuurpark Corralejo. Het is een populaire plaats met uitzicht op het kleine eiland Lobos. In en rondom Corralejo liggen zandduinen en goede zandstranden en er zijn veel mogelijkheden om te surfen. Vanuit Corralejo kan er een dagtocht worden gemaakt naar de kustplaats Playa Blanca op het eiland Lanzarote.

 

Caleta de Fuste

 

Het sfeervolle kustplaatsje Caleta de Fuste ligt in het oosten van Fuerteventura en wordt ook wel Costa Caleta of vanwege het kasteel El Castillo genoemd. In de haven van Caleta de Fuste is namelijk een kleine vesting (kasteel) gebouwd die de bewoners tegen piraten moest beschermen. Er zijn mooie en lange zandstranden die langzaam in zee aflopen en er zijn mogelijkheden om te duiken, te zeilen en te windsurfen. Iets buiten het oude centrum van Caleta de Fuste liggen een winkelcentrum en een golfbaan.

 

Tarajalejo

 

Tarajalejo ligt in het zuidoosten tussen Gran Tarajal en de Costa Calma, het is een rustige plaats met stranden van donker zand en soms wat kiezel. Op korte afstand van Tarajalejo ligt La Lajita en het Oasis Park. In het Oasis Park zijn een dierentuin, een vogelpark, een botanische tuin en drie restaurants. Er is een zeehondenshow en een kamelentocht voor kinderen.

 

Jandia

 

Jandia is een schiereiland in het zuidwesten van Fuerteventura, het grootse deel van het schiereiland is een natuurgebied. De Pico de la Zarza of ook wel de Pico de Jandia genoemd, de hoogste berg van Fuerteventura ligt op het schiereiland Jandia. Er zijn een aantal goede zandstranden en populaire vakantiebestemmingen zoals de Costa Calma, de Jandia Playa (Playa del Matorral) en Morro Jable en het zeewater voor de kust is opvallend kristalhelder.

 

 

Costa Calma

 

Costa Calma is een rustige en kindvriendelijke locatie met lange zandstranden in een beschutte baai. De naam Costa Calma, komt van de “stille kust” omdat hier vrij weinig golfslag is. Het is een langgerekte plaats en er is een bos met palmbomen en veel bloeiende oleanders.

 

Jandia Playa

 

Het strand van Jandia Playa heeft een lengte van twaalf kilometer en loopt door tot voorbij de vuurtoren Morro Jable. Jandia Playa heeft een Blauwe Vlag voor schone en veilige stranden. De wind is goed om te surfen en er zijn twee afgebakende plaatsen om te duiken, dit zijn de Veril Grande en de Veril Chico. De vuurtoren Faro de Morro Jable vormt de scheiding naar een naturistenstrand.

 

Natuurpark Jandia en Saladar de Jandia

 

Bij Morro Jable ligt het natuurpark Jandia en het Saladar de Jandia, een zoutmoeras. Het natuurpark is een kenmerkend en mooi woestijngebied. Er groeien verschillende cactussoorten en het is een belangrijk vogelgebied voor bijvoorbeeld de Ibis. Op de stranden van het natuurpark Jandia zijn regelmatig nestplaatsen van de Lederschildpad te vinden.