Tejeda

 

Het dorp Tejeda ligt op het eiland Gran Canaria in de provincie Las Palmas op de Spaanse Canarische Eilanden. Tejeda is een bergdorp op een hoogte van 1.050 meter met een mooie ligging ten westen van het centrale deel van Gran Canaria. Het dorp heeft een traditionele bouw met wit geschilderde huizen en is de laatste tijd in opkomst als ecotoerisme bestemming. Er is een interessant museum, met voorwerpen en een tentoonstelling, over de geschiedenis en de tradities van de bergbewoners. Er is ook een centrum van geneeskrachtige planten met informatie over de eigenschappen van de vele planten die tegen de hellingen van de vulkaankrater groeien. In het museum van de lokale beeldhouwer Abraham Cardenes is ook het VVV kantoor gevestigd met veel informatie over de omgeving.

 

 

Tejeda is gekwalificeerd als een van de mooiste dorpen van Spanje en ligt tussen de twee beroemde rotsen: de Roque Nublo en de Roque Bentayga, centraal in de grootste vulkanische caldera van de Canarische Eilanden.

Deze Caldera de Tejeda heeft een bijzonder grote vulkaankrater van 28 bij 18 kilometer en ligt in zijn geheel in de natuurlijk omgeving van het biosfeerreservaat Gran Canaria. De bekende dichter Miguel de Unamuno noemde de imposante krater “een versteende storm, een storm van vuur, van lava in plaats van water”.

Er zijn verschillende wandelroutes en klimroutes vanuit Tejada naar een van de rotsen.

 

Roque Nublo

 

 

Roque Nublo is een rots met een kenmerkende vorm en een natuurmonument. Nublo ligt op een hoogte van 1.813 meter en heeft zelf een hoogte van 67 meter. De rots Nublo of de “wolkenrots” is ontstaan door een vulkaanuitbarsting circa 4,5 miljoen jaar geleden. Op de heuvels naar de rots groeien veel kruidensoorten en dennenbomen en Nublo is bereikbaar via een goed onderhouden wandelpad. In het verleden in de tijd van de Guanches, de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden, werd Roque Nublo gezien als een heilige berg en was er regelmatig een rituele verering ter ere van de zonnegod. De kleine rots naast Nublo heet La Rana, de kikker.

 

Roque Bentayga

 

 

Roque Bentayga ligt op een hoogte van 1.404 meter binnen de Caldera de Tejeda, de rots wordt gezien als een “heilige rots” omdat Bentayga een belangrijke plaats was van de Guanches. In de archeologische omgeving zijn veel bewoonbare grotten gevonden, oude graanschuren en een begraafplaats. De voet van de rots was een verzamelplaats van de oorspronkelijke bewoners en wordt de Almogaren van Roque Bentayga genoemd.

De SUV Bentley Bentayga is genoemd naar deze rots vanwege de krachtige uitstraling van de auto.

 

 

Vakantie Tejeda

 

In de gemeente Tejeda zijn landelijke hotels, kleinschalig en gastvrij voor een rustige vakantie met schitterend uitzicht op de omgeving. Er zijn goede restaurants en bekende lokale gerechten zijn onder andere Papas Arrugadas en Bienmesabe. De Papas Arrugadas zijn gerimpelde aardappelen gekookt in de schil in zout water, na het koken worden de aardappels gedroogd waardoor er een gerimpelde schil ontstaat. De aardappels worden geserveerd met een saus of bij een vleesgerecht. Bienmesabe is een zoet dessert met onder andere honing, amandel en eidooier die geserveerd wordt met “kattentong koekjes”, koekjes in de vorm van een kattentong. Elk jaar op de eerste zondag van februari wordt in het dorp het Feest van de Amandelbloesem gevierd, een origineel festival met muziek en een fotografiewedstrijd ter ere van de amandelbloesem en de traditionele manier van leven in het dorp en op het platteland.