Granada

 

Alhambra Granada Spanje

Granada ligt in het zuiden van Spanje in de regio Andalusië op een hoogte van 738 meter aan de voet van het Sierra Nevada gebergte. Het is een belangrijke Spaanse studentenstad en er is een actief nachtleven. Granada is een mooie stad met veel bezienswaardigheden, het fort Alhambra, het paleis de Generalife en de wijk Albaicin zijn een werelderfgoed.

 

Alhambra

 

De meest bezochte en bekende bezienswaardigheid in Granada is het Alhambra of het Rode Paleis gebouwd op een heuvel met de Sierra Nevada als achtergrond. Het Alhambra is een paleis en fort gebouwd door de Moren, het totale complex heeft een lengte van circa 740 meter en een breedte van 220 meter. Binnen het fort liggen de  paleizen van de Nasrid dynastie, patio’s, marmeren pilaren, vijvers en fonteinen zoals het Hof van de Leeuwen.

 

 

 

 

De architecten van het Alhambra waren zeer kunstig in het combineren van proportie, decoratie en licht. De marmeren vloeren en de vijvers waren bedoeld om de Andalusische zon te reflecteren en de binnenplaatsen met een gouden gloed te belichten. De Moorse decoratie is abstract van vorm met geometrische patronen en bloemen. Muren zijn versierd met ingewikkelde patronen van veelkleurige azulejos (geglazuurde tegels). Koepels, nissen en bogen zijn druipsteenachtige versieringen die als een sterrenregen uiteen lijkt te spatten.

 

Generalife

 

Het Generalife ligt ten oosten van het Alhambra en was de landelijke residentie van de Nasrid sultans. In de architectuur van het Generalife waren de tuinen en het water belangrijker dan de gebouwen. De tuinen het Hof van het waterkanaal en de Tuin van de Sultan zijn een van de oudste nog bestaande Moorse tuinen en werden wel het paradijs uit de Koran genoemd.

 

 

Albaicin

 

Albaicin Granada

 

Het Albaicin in Granada is een middeleeuwse Moorse nederzetting gelegen op een heuvel tegenover het Alhambra. De wijk is een doolhof van smalle straten en kleine pleinen. Bezienswaardigheden in de wijk Albaicin zijn onder andere: huizen in Moorse en Andalusische stijl, het Corral del Carbon een overnachtingsplaats voor karvaan reizigers, een aantal kerken zoals de kerk van de heilige Petrus en heilige Paulus (Iglesia de San Pedro y San Pablo), voormalige moskeeën, het Paleis van Dar al-Horra, de Banuelo een Arabische hammam en het Archeologisch Museum van Granada gevestigd in het Casa de Castril.

 

Kathedraal van Granada

 

De Kathedraal van Granada is een katholieke kerk gebouwd tussen 1526 en 1561 in voornamelijk renaissance stijl. Het is een grote kathedraal met veel sierlijke kapellen met beeldhouwwerken en muurschilderingen. De meeste altaarstukken in de kapellen zijn in Barok stijl gebouwd. Naast de kathedraal ligt de Koninklijke Kapel van Grenada waar katholieke koningen zijn begraven. De Koninklijke Kapel is gebouwd in 1505 in een gotische bouwstijl. In het bijbehorende museum zijn schilderijen, beeldhouwwerken, wandtapijten en ornamenten te zien.

 

Andere bezienswaardigheden in Granada zijn onder andere:

  • Een groot aantal tuinen en stadsparken verspreid over de hele stad.
  • Het historische district Zaidin tussen de rivieren Genil en Monachil met het Moorse paleis Alcazar Genil en archeologische vondsten in de wijk Vergeles. 
  • Het Klooster van Hiëronymus.
  • De Abdij van Sacromonte met museum. 
  • Het kartuizerklooster Cartuja de Granada met een mooi versierde koepel en een grote collectie schilderijen.