Guadalest

 

Guadalest ligt in de provincie Alicante in de regio Valencia in Spanje, 15 kilometer ten westen van de kustplaats Calp. Het dorpje ligt op een hoogte van 586 meter en wordt in het Valenciaans El Castell de Guadalest genoemd en heeft ruim 200 inwoners. Guadalest is een dorp met een schitterende ligging boven de Vallei van de Guadalest rivier en het meer. Het dorp ligt in een groene bergachtige omgeving met dennen, sinaasappel- en citroenbomen, amandelbomen, olijfbomen en loquat. Guadalest werd gebouwd door de Moren en ze legden in deze vruchtbare omgeving een irrigatiesysteem aan waarbij de rivier op verschillende plaatsen werd afgedamd en het meer is ontstaan, de huidige dam is gebouwd tussen 1953 en 1963. Aardbevingen hebben in het verleden verwoestingen aangebracht maar er zijn nu nog veel bezienswaardigheden.

 

 

Guadalest is nu een historisch monument en officieel uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Spanje en het is een veel bezochte toeristische bezienswaardigheid ook vanwege de korte afstand vanaf de Costa Blanca.

Bezienswaardigheden Guadalest

 

Het middeleeuwse kasteel ligt hoog op een rots en rondom het bouwwerk staan de restanten van de oude kasteelmuur met de toren. Het kasteel is bereikbaar via het herenhuis.

 

Het herenhuis van de Ordunas bestaat uit vier verdiepingen en een wijnkelder, in het huis is nu een museum waar onder andere schilderijen zijn te zien van de originele lokale jaarlijkse schilderwedstrijd.

 

In de kamers van het herenhuis zijn meubels, muurschilderingen, ornamenten en waardevolle keramische collecties uit Valencia uit de 16de eeuw te zien.

Er is ook een kaartenzaal, een verzameling oude wapens en een bibliotheek. Achter het huis ligt een waterbassin in de tuin en via het huis is er toegang tot het kasteel, de kerk en de klokkentoren.

 

De oude binnenstad is bereikbaar via een in de rots uitgehakte tunnel. In het oude dorp zijn veel leuke winkeltjes met handgemaakte producten en er zijn een aantal kleine musea zoals een etnologisch museum, een miniatuurmuseum, een zout- en pepermuseum en een speelgoedmuseum. De kerk in barok stijl is gebouwd tussen 1734 en 1753.

 

 

Vallei van Guadalest

 

 

In de Vallei van Guadalest kunnen mooie wandelingen worden gemaakt, de stuwdam is goed bereikbaar en heeft een hoogte van ruim 77 meter boven het fundament van de stuwdam en een berijdbare lengte van 285 meter. Rond de vallei liggen de bergen Sierra de la Xorta met een hoogte van 1126 meter, de Sierra de Aitana met een hoogte van 1558 meter en de Sierra Serrella met een hoogte van 1361 meter. Deze bergen zijn een deel van het Betische cordillera, gebergtes in het zuiden van Spanje en het noorden van Marokko. De Vallei van Guadalest heeft een lengte van 18 kilometer en een totale oppervlakte van ruim 116 vierkante kilometer. De vallei heeft een mild klimaat en binnen het gebied liggen een aantal pittoreske bergdorpen zoals Confrides, Abdet, Benifato, Beniarda en Benimantell. Het mooie dorpje is goed bereikbaar vanuit de kustplaatsen Calp en Altea aan de Costa Blanca.