Guadalupe

 

Guadalupe in Spanje ligt in het oosten van de regio Extremadura, het bergdorp ligt op een hoogte van 640 meter in de Sierra de Guadalupe, een van de uitlopers van de Montes de Toledo. Volgens de legende vond een herder een beeld van de Maagd Maria, een zwarte madonna, bij de Guadalupe rivier aan het einde van de dertiende eeuw. De herder bouwde een kapel en rond het heiligdom ontstond een dorp. Sinds het eerste heiligdom werd Guadalupe een bedevaartsoord, een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen in Spanje na het beroemde Santiago de Compostela.

Het dorp is nu een van de officieel erkende mooiste dorpen van Spanje.

 

 

Het huidige klooster van Santa Maria de Guadalupe is een werelderfgoed en wordt beschouwd als een van de grootste symbolen van de regio Extremadura. Guadalupe is ook een sfeervol dorp met mooie straten en huizen met veranda’s.

Er zijn een aantal monumenten in het dorp zoals de oude school, de kleine ziekenhuizen voor pelgrims, de nieuwe kerk Santa Trinitad en de oude Joodse wijk met huizen uit de veertiende tot de zestiende eeuw.

 

Koninklijk Klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe

 

Het Koninklijk Klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe of het Real Monasterio de Santa Maria de Guadalupe is een Unesco werelderfgoed en werd gebouwd tussen de veertiende en de vijftiende eeuw. De eerste bouwwerken zijn de Templo Mayor; de hoofdkerk, en de rechthoekige kapel van Santa Catalina.

 

 

Het Mudejar klooster is een gezamenlijke kunststijl van christelijke en moslim tradities. Later werden er nog meer gebouwen gebouwd ter uitbreiding van het klooster en het opmerkelijke is dat de vele verschillende bouwstijlen van het grote complex een mooi geheel vormen.

 

 

In het klooster zijn een bibliotheek en twee musea, een museum met borduurwerk uit onder andere de vijftiende eeuw. In het museum van schilder– en beeldhouwkunst zijn werken te zien van onder andere Goya, Zurbaran en El Greco.

 

Caminos de Guadalupe

 

Guadalupe in de regio Extremadura is een belangrijk centrum van de bedevaart voor Spanje en Portugal. Er zijn twaalf historische wandelroutes die leiden naar het dorp en het klooster vanuit onder andere Madrid, via de Camino Real, met een lengte van ruim 250 kilometer. De camino vanuit Portugal wordt hersteld en loopt onder andere via de Romeinse weg bij Merida. De Camino Monfrague is een schitterende groene wandelroute via het gelijknamige nationale park met een lengte van 158 kilometer.

 

De Maagd van Guadalupe is de beschermvrouwe van Extremadura.

Het jaarlijkse feest ter ere van de beschermvrouwe is officieel op 8 september. Het festival met religieuze en culturele evenementen trekt veel bedevaartgangers en begint elk jaar al op 6 september en loopt door tot en met 9 september.

 

Het dorp en het klooster is met een dagtrip of een excursie bereikbaar vanuit de plaatsen Merida, Caceres en Trujillo maar in de omgeving liggen ook een aantal landelijke en kleinschalige hotels.