Guadix

 

Guadix in Spanje ligt in de provincie Granada in de regio Andalusië, het stadje heeft een schitterende ligging op een hoogte van 915 meter met ten oosten het natuurpark Sierra de Baza en ten westen het natuurpark Sierra de Huetor. In het zuiden van deze natuurlijke driehoek ligt  het nationale park Sierra Nevada. De kleine stad ligt 50 kilometer ten oosten van de stad Granada en is per trein en bus bereikbaar, in de omliggende heuvels liggen bijzondere grotwoningen. Guadix is een sfeervol stadje met grotwoningen een historisch centrum, straten, pleinen en veel lokale winkeltjes in een mooie natuurlijke omgeving.

 

Bezienswaardigheden Guadix

 

De Kathedraal van Guadix is gebouwd in grotendeels barokstijl tussen 1510 en 1796 en ligt centraal in de oude stad, vanwege geldgebrek waren er diverse onderbrekingen in de bouw. Hierdoor waren er verschillende ontwerpen en bouwstijlen, de lange bouwperiode leidde tot een mix van gotiek, renaissance en barok met een renaissance koepel en een westgevel in barok bouwstijl. Het is nu een opvallende kathedraal van rossig zandsteen, vooral als de zon er op schijnt is er een rode gloed zichtbaar.

 

Het dorp staat bekend om zijn pottenbakkers, sommige werkplaatsen zijn te bezoeken en er zijn veel soorten potten te koop van eenvoudig tot fraai bewerkt.

 

De Plaza de la Constitucion of ook wel de Plaza de las Palomas genoemd is het plein met het stadhuis met een opvallende zuilengalerij gebouwd aan het einde van de zestiende en aan het begin van de zeventiende eeuw.

 

In de zuilengalerij zijn cafés, restaurants en winkeltjes met uitzicht over het plein.

 

De Alcazaba van Guadix is een vesting gebouwd in de elfde eeuw, de vesting is nu een nationaal artistiek monument.

 

Barrio de Santiago

 

De Barrio de Santiago of de Barrio Cuevas de Santiago is een wijk met grotwoningen die uitgehouwen zijn in de relatief zachte rotsen van tufsteen, de grottenwijk ligt in het zuiden van Guadix. De grotwoningen liggen deels in de stad en deels in het omliggende landschap met heuvels van tufsteen. Vaak is er alleen een witte schoorsteen te zien die op de grotwoning is geplaatst.

 

Barrio de Santiagio is een van de grootste nog bewoonde grottenwijken van heel Europa, er zijn circa 2000 grotwoningen op verschillende niveaus met in totaal ruim 5000 bewoners. De grotwoningen van kalksteen hebben dikke buitenmuren en hele jaar door een gemiddelde temperatuur van zo’n 20 graden. In de zomermaanden blijven de woningen lekker koel in vergelijking met de warme zomers in dit deel van Spanje en in de winter zijn de grotwoningen relatief warm. Een aantal grotwoningen kunnen bezocht worden voor een bezichtiging of voor een overnachting, alle voorzieningen zijn aanwezig en het is heel stil, er dringt geen geluid door in de grotwoning.

 

Er zijn in het gebied ook enkele restaurants gevestigd in de grotten waarbij buiten de grot er een mooi uitzicht is op de bergen van de Sierra de Nevada.

 

Er is een museum in een grot over de geschiedenis van de wijk Barrio de Santiagio en met veel gebruiksvoorwerpen uit vroegere tijden en er is een kerk gedeeltelijk boven de grot en gedeeltelijk uitgehouwen in de rots.

 

Andere bezienswaardigheden in Guadix zijn nog een kleinere kathedraal, een aantal kerken en kloosters, twee paleizen, musea, de oude markt, het fraaie treinstation en het park Pedro Antonio de Alarcon. Er zijn gewone hotels en grothotels en restaurants met veel lokale gerechten.