Ibiza

 

Ibiza

Ibiza is een van de Balearen Eilanden in Spanje, het is het meest westelijke eiland en ligt op circa 90 kilometer van het vasteland van Spanje. Het eiland heeft een oppervlakte van 575 vierkante kilometer en de hoofdstad is Ibiza-stad. Ibiza is een heuvelachtig eiland met een ruige kustlijn, de kustlijn heeft een totale lengte van 210 kilometer met veel mooie stranden. Het eiland heeft een bijzonder mild klimaat met in de zomermaanden een gemiddelde temperatuur van 26 graden en in de wintermaanden een gemiddelde van 15 graden.

 

Werelderfgoed Ibiza

 

Een groot deel van Ibiza is een gemengd werelderfgoed biodiversiteit en cultuur. De biodiversiteit is een wisselwerking tussen de ecosystemen van de zee en de kust. De dichte prairies van oceanische Posidonia (zeegras) is belangrijk voor het zeeleven. Het natuurpark Ses Salinas ligt in het zuidelijke puntje van Ibiza in de gemeente Sant Josep de sa Talaia, een ander deel van het natuurpark ligt op het eiland Formentera. Ses Salinas is een bijzonder mooi wetland gebied met een inheemse flora en fauna.

 

Werelderfgoed cultuur op Ibiza omvat de Dalt Vila de bovenstad van Ibiza-stad, Fenicische-Punische begraafplaats van Puig des Molins en de de Fenicische ruïnes van Sa Caleta.

 

Ibiza-Stad

 

 

Ibiza-stad of Eivissa is de hoofdstad van het Spaanse eiland Ibiza, het is een havenstad in het zuidoosten van het eiland. De stad staat bekend om een bruisend nachtleven en er zijn veel nachtclubs met vaak bekende dj’s vooral in de omgeving van de haven. Bezienswaardigheden zijn onder andere Dalt Vila de oude versterkte bovenstad, de kathedraal Santa Maria d’Eivissa en het Sagrat Cor de Jesus, een Christus standbeeld met een hoogte van 23 meter, vijf kilometer ten noorden van de stad. Figueretas is een buitwijk van de stad met gezellige restaurants en terrassen en een goed zandstrand.

Ten noorden van de stad ligt het strand Playa de Talamanca of Cala Talamanca, het is een kleine beschutte baai met een mooi zandstrand en er zijn goede verbindingen met de stad. Playa d’en Bossa ligt iets ten zuiden van de stad, het is een lang strand met uitzicht op Ibiza-stad en veel cafés en nachtclubs.

 

San Antonio

 

San Antonio of San Antoni de Portmany is de grootste stad aan de westkust van het eiland. De baai van Sant Antonio werd door de Romeinen al gebruikt als een natuurlijke haven en is nu de grootse haven van Ibiza. In de haven staat een standbeeld van het Ei van Columbus met een replica van het schip Santa Maria. San Antonio is een toeristische stad met een actief uitgaansleven. Twee kilometer ten noorden ligt Cala Gracio aan een mooie baai met schitterende zonsondergangen, het is een relatief rustig strand en het loopt geleidelijk af in zee.

 

Cala Llonga

 

Cala Llonga

 

Cala Llonga ligt vijftien kilometer ten noordoosten van Ibiza-stad, de plaats ligt in een mooie baai en er is een goed strand dat langzaam afloopt in zee.

 

Rondom de baai van Cala Llonga liggen rotsen en groene heuvels. Er is een duikschool en vanaf het strand varen er bootjes naar Santa Eulalia.

 

Santa Eulalia

 

Santa Eulalia

Santa Eulalia ligt in het oosten op Ibiza, het is een levendige stad met een lange boulevard en een exclusieve jachthaven. In het centrum van Santa Eulalia ligt het plein met het stadhuis, een mooi historisch gebouw uit 1795. De straat Sant Vincent is een voetgangersgebied waar bijna elke dag een markt is met lokale producten. Achter de stad ligt de heuvel Puig de Missa met een hoogte van 52 meter, op de top staat de kerk Santa Eulalia, gebouwd in 1568.

 

Es Cana

 

Es Cana

Es Cana of Es Canar ligt iets ten noorden van Santa Eulalia, het is een gezellige plaats met een kleine haven en een goed zandstrand. Voor de kust liggen een aantal kleine eilandjes en in het zuiden ligt de beboste kaap van Punta Arabi. Iets ten noorden ligt het brede zandstrand Cala Llenya met mooi uitzicht.

 

San Miguel

 

San Miguel

San Miguel of Port de Sant Muguel ligt aan de noordkust van Ibiza. San Miguel ligt in een kleine beschutte baai met een mooi zandstrand, rondom de baai liggen steile rotsen met dennenbossen. In de San Miguel baai liggen een aantal grotten zoals de natuurlijke grot Cova de Can Marca, vroeger werden de grotten door smokkelaars gebruikt als opslagplaats voor smokkelwaar.

De Cova de Can Marca grot is goed bereikbaar en dagelijks geopend voor bezoekers. In het centrum zijn leuke winkeltjes en een aantal goede visrestaurants.

 

Portinatx

 

Portinatx

 

Portinatx is de meest noordelijke plaats op Ibiza en wordt vaak de mooiste plaats van het eiland genoemd. Portinatx ligt in een mooie groene heuvelachtige omgeving en er zijn drie baaien met stranden die gemakkelijk bereikbaar zijn. Bezienswaardigheden in Portinatx zijn de zwart-witte vuurtoren Punta Moscarter en de Torre de Portinatx; een oude verdedigingstoren met twee verdiepingen. Iets ten zuiden ligt Playa es Figueral, het lange strand ligt in een mooie baai met uitzicht op het Tagomago eiland. Het is een mooie omgeving om te wandelen en te duiken.

 

Vakantie Ibiza

 

vakantie naar Ibiza

 

Ibiza is een gevarieerd eiland voor een vakantie, naast de uitgaansplaatsen vooral in en rondom de hoofdstad is het een opmerkelijk groen eiland. Er zijn mooie rotsachtige baaien met lange stranden en schitterende uitzichten en er is een groen binnenland met boomgaarden, kerkjes en avontuurlijke wandelpaden.