Javea

 

Javea in Spanje wordt ook wel Xabia genoemd, de vissersplaats ligt aan de Costa Blanca in de provincie Alicante en in de regio Valencia ten noorden van Benidorm en het plaatsje Calp en ten zuiden van het kustplaatsje Denia.

 

 

Javea is een kleine vissersplaats en havenstad met een mooie ligging tussen de twee kapen Cabo de San Antonio en de Cabo de la Nao. Javea ligt aan de voet van de Montgo berg en grenst aan het natuurpark Montgo.

 

Javea heeft een lange kustlijn die uit drie gedeeltes bestaat: 1) de oude stad La Villa op de zuidelijke helling van de Montgo, 2) de haven en 3) het grote strand Arenal in de halfronde baai. De haven heeft twee gedeeltes: een vissershaven en een jachthaven. In de vissershaven is dagelijks een vismarkt en een belangrijke veiling voor vissers uit de omgeving. In de haven staat ook de moderne kerk Onze Lieve Vrouw van Loreto.

 

In het sfeervolle oude centrum van Javea, met de smalle straten en de witte huizen, liggen de centrale markthallen, het gemeentehuis, twee banken met pinautomaat, het cultuurcentrum en een archeologisch museum. De kerk van San Bartalome met de opvallende klokkentoren ligt centraal in het stadje, de kerk is een nationaal monument en gebouwd in 1513. In het oude centrum en in de haven zijn kleine winkels, barretjes en restaurants.

 

Er liggen een aantal stranden bij Javea, het beste zandstrand is de Cala Arenal; een lang schoon strand met aan het einde de haven. Bij de kapen liggen een paar kleine strandjes en de twee Montanar stranden zijn goede locaties om te duiken of te snorkelen.

De Cabo San Antonio of de Kaap San Antonio is een 162 meter hoge kaap met een vuurtoren, de oude torens van windmolens en de restanten van een kapel. De Cabo de la Nao is het meest oostelijke punt van de regio Valencia en ligt vanaf het vasteland van Spanje het dichtste bij het eiland Ibiza. Aan de voet van de kaap ligt de grot Cova dels Orguens, deze grot is van binnen te bezichtigen met  bootjes die door de lage ingang van de grot kunnen varen.

 

Bij de kaap Nao ligt het rotsachtige strand Cala Ambolo en de mooie baai Cala Granadella. De natuurlijke baai Cala Granadella is gevormd door twee kloven van de rivier met een mooi strandje en de rustige baai is populair om te zwemmen, duiken en te snorkelen.

 

Javea heeft een mooie centrale ligging, de plaatsen Alicante en Valencia zijn met een dagtocht goed bereikbaar. Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere omgeving in dit gedeelte van Spanje met prachtige bezienswaardigheden en zonsondergangen. Neem dan eens een kijkje bij Interhome met een ruim en gevarieerd aanbod van meer dan 200 vakantiehuizen en appartementen in Javea zit er voor iedereen wel een geschikte accommodatie tussen. Een vakantiehuis is de ideale uitvalsbasis om het sfeervolle Javea en de omgeving te ontdekken en wat is er nu lekkerder dan na een drukke dag lekker een duik te nemen in je eigen zwembad, ruime keus in vakantiehuizen met een privé zwembad en kom heerlijk tot rust.