La Palma

 

La Palma in Spanje is een groen en bergachtig eiland met een oppervlakte van ruim 720 vierkante kilometer. Het is een van de rustigste Canarische eilanden met goede wandelpaden en liefhebbers komen naar het eiland om te wandelen, de natuur te bewonderen en van de rust te genieten.

 

La Palma Spanje

 

La Palma is ook een groen vulkanisch eiland met enkele mooie zwarte stranden. Een zwart strand lijkt in het begin van de vakantie misschien een beetje vreemd maar de stranden, de blauwe zee, de rotsen, de groene bergen en kleurrijke vegetatie vormen samen het bijzondere natuurlijke karakter van het eiland. Het hoogste punt van La Palma is de Roque de los Muchachos met een hoogte van 2426 meter, de rotsheuvel ligt in het nationaal park Caldera de Taburiente. Populaire stranden op La Palma zijn onder andere Los Cancajos en Puerto Naos maar er zijn ook andere mooie kustplaatsen, bijzondere landschappen en karakteristieke bergdorpen.

 

Santa Cruz de la Palma

 

Santa Cruz de la Palma

De hoofdstad van het eiland is Santa Cruz de la Palma, de stad ligt langs een oude lavastroom van een kleine vulkaan, centraal in het oosten van het eiland en acht kilometer ten noorden van de luchthaven.

 

Het is een sfeervolle stad met kleurrijke huizen en een veelzijdig cultureel erfgoed uit verschillende periodes. Vanuit de haven van Santa Cruz de la Palma varen er veerboten naar het vasteland van Spanje en naar de eilanden Tenerife, Gran Canaria en Lanzarote.

 

Los Cancajos

 

Los Cancajos

De gemeente Brena Baja ligt tussen Santa Cruz de La Palma en de luchthaven. Brena Baja heeft een groen landschap en een grillige kustlijn met mooie rotsen en het strand Los Cancajos. In het dorp Los Cancajos zijn winkels, restaurants en cafés. De Playa de Los Cancajos is een lang strand met twee baaien, een perfect gebied om de duiken en te snorkelen. Voor kinderen is er een ondiep gedeelte en het hele jaar door zijn er strandwachten. Het strand is toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers en er zijn kleedhokjes en douches.

 

Fuencaliente

 

zoutpannen Fuencaliente

De meest zuidelijke gemeente van La Palma is Fuencaliente, op 23 kilometer afstand van Santa Cruz. De grootste dorpen in de gemeente zijn Los Canarios en Las Indias. Op de vruchtbare grond van Fuencaliente worden druiven gekweekt waarvan Malvasia wijn wordt gemaakt.

 

Bij de vuurtoren liggen zoutpannen waar zout wordt gewonnen uit het zeewater en er is een bezoekerscentrum met veel informatie over de geschiedenis en de omgeving van het natuurreservaat Salinas de Fuencaliente.

 

 

Cumbre Vieja

 

vulkaan Teneguia La Palma

In Fuencaliente ligt de 18 kilometer lange vulkanische bergrug Cumbre Vieja, het is een natuurpark met veel toppen en kraters. De hoogste top van de Cumbre Vieja (Spaans voor “oude top”) is de Deseada op 1945 meter.

De laatste vulkanische activiteit was in 1971 toen de 439 meter hoge sintelvulkaan Teneguia actief werd.

 

Deze vulkaanuitbarsting van de Teneguia was tot nu toe de laatste vulkaanuitbarsting in Spanje. Ten noorden van de vulkaan Teneguia ligt de San Antonio vulkaan met een hoogte van 657 meter. De vulkanen kunnen beklommen worden vanuit het dorp Los Canarios.

 

Los Llanos de Aridane

 

De gemeente Los Llanos de Aridane (of Los Llanos) ligt in het westen op La Palma met het strand Puerto Naos. Bezienswaardigheden in Los Llanos zijn: 

  • Het archeologisch museum Benahoarita, een cultureel museum gewijd aan de oorspronkelijke bewoners van La Palma.
  • De botanische tuin van Antonio Gomez Felipe met botanische planten, een kleine vijver, mozaïekvloeren en bloembakken van lokaal tegelwerk en lavastenen.
  • Plaza de la Glorieta in Las Manchas is een romantisch park met een mooie tuin, fontein, decoratieve bankjes en vloerschilderingen. 

 

 

Puerto Naos

 

Puerto Naos is een gezellige kustplaats met een mooi strand, grotendeels zandstrand, een klein gedeelte zand met kiezelstrand. Er is een busverbinding met Los Llanos, met de auto ligt het strand op een kwartier rijden van Los Llanos. Puerto Naos is een schoon en veilig strand met een Blauwe Vlag erkenning. Het is mogelijk om te duiken, parapenten of een mountainbike te huren. Todoque is een sfeervol en authentiek bergdorp met uitzicht op de groene bergen en kust van Puerto Naos. Er zijn een paar kleine supermarkten, een restaurant en een internetcafé. Het strand ligt op circa vier kilometer van het bergdorp.

 

Tazacorte

 

De gemeente Tazacorte ligt aan de westkust van La Palma ten zuidwesten van Los Llanos. Tazacorte ligt tussen de Aridane vallei en het natuurgebied Barranco de Las Angustias. De gemeente ligt gedeeltelijk aan de kust en gedeeltelijk in een groen bergachtig landschap met bananenplantages. Het landschap is gevormd door het lava van de vulkanen Tacande en San Juan. Het dorp Villa de Tazacorte is sfeervol met traditionele huizen en smalle straten. Aan de kust Puerto de Tazacorte met een vissershaven, een nieuwe jachthaven en een ruim twee kilometer lang strand met boulevard.

 

Tijarafe

 

Tijarafe ligt in het noordwesten van het eiland La Palma, ten noorden van Tazacorte en direct naast het nationaal park Caldera de Taburiente. Tijarafe is een van de oorspronkelijke nederzettingen waar de Guanches woonden.

 

Het landschap rondom het sfeervolle stadje is steil en ruig met talloze ravijnen en een gevarieerde vegetatie. De weg en het wandelpad naar de kustlijn zijn ook vrij steil maar aan de kust van Tijarafe liggen mooie kliffen en enkele kleine stranden.

 

Barlovento

 

Piscinas de la Fajano Barlovento

Barlovento ligt in het noordoosten op La Palma in een groene omgeving, vanaf de Mirador de la Tosca is er mooi uitzicht op het groene landschap van het noorden. Bij de lagune van Barlovento, ooit aangelegd voor de bananenplantages in de omgeving, is nu een recreatiegebied met restaurants en speeltuinen.

 

De Piscinas de la Fajana zijn natuurlijke zwembaden gelegen op een steile rotsachtige kust, door de branding van de oceaan is er natuurlijke waterstroom. Vroeger was de baai een wasplaats voor de lokale bevolking, nu is er een terrasje en er zijn sanitaire voorzieningen.