Lanzarote

 

Lanzarote in Spanje heeft een uniek vulkanisch landschap en is een van de minst toeristische eilanden van de Canarische Eilanden. Er zijn veel lavavelden, kraters en de plantengroei heeft zich aangepast het droge klimaat Het eiland heeft een oppervlakte van 846 vierkante kilometer en de hoofdstad van het eiland is Arrecife. De kunstenaar en architect Cesar Manrique heeft veel invloed gehad op de bouwstijl van Lanzarote om te voorkomen dat de authentieke sfeer verloren ging. Hierdoor is er geen hoogbouw op het eiland en zijn de kleuren traditioneel. Aan de westkant van Lanzarote ligt het nationaal park Timanfaya en de meeste bekende stranden liggen in het zuiden, dit zijn de Costa Teguise, de Puerto del Carmen en het Playa Blanca strand.

 

Arrecife

 

 

Arrecife is de hoofdstad van Lanzarote, de havenstad ligt aan de oostkant van het eiland. Het Playe Reducto is een lang zandstrand bij de stad. Bezienswaardigheden zijn onder andere de twee kastelen: het Castillo de San Gabriel gelegen op een schiereilandje en gebouwd als vesting ter bescherming van de haven. In het kasteel is nu een archeologische museum. Het nabij gelegen Castillo de San Jose is nu een internationaal kunstmuseum.

 

Costa Teguise

 

Teguise en Costa Teguise liggen acht kilometer ten noorden van Arrecife, Teguise is de vroegere hoofdstad van Lanzarote en Costa Teguise is een redelijke rustige kustplaats. Aan de Costa Teguise liggen de stranden Charcos, Cucharas, Jablillo en Bastian. Er staat vooral in de zomermaanden vrij veel wind, in de wintermaanden is er veel minder wind en wordt de kustplaats over het algemeen vaker bezocht.

 

 

Puerto del Carmen

 

Puerto del Carmen ligt veertien kilometer ten zuiden van Arrecife. Puerto del Carmen heeft een lange boulevard, een gezellige haven en een ruime keus in cafés en restaurants. Over een lengte van zo’n zeven kilometer liggen goede zandstranden, dit zijn het Los Pocillos strand, het Matagorda strand en het Chica strand, gezamenlijk meestal Playa Grande genoemd. De stranden lopen geleidelijk af in zee en het Playa Chica strand heeft een beschutte ligging.

 

La Geria

 

La Geria ligt landinwaarts, tien kilometer ten noorden van Puerto del Carmen. La Geria is een natuurgebied en staat bekend om de specifieke wijnbouw. In de trechtervormige kuilen groeien de druivenrassen Muscat en Malvasia.

 

 

Playa Blanca

 

Playa Blanca ligt aan de zuidkust van Lanzarote, er zijn de mooie witte zandstranden Flamingo en Dorado, een boulevard, een haven en een ruime keus in accommodaties. Ten oosten van Playa Blanca ligt Costa de Papagayo. De mooie diepblauwe baai met het Papagayo strand wordt wel het mooiste strand van Lanazarote genoemd. Ten westen van Playa Blanca ligt de Montana Roja, een rode vulkaan. Ten noorden van Playa Blanca ligt het nationale park Timanfaya en het natuurpark Los Volcanes.

 

El Golfo

 

De kust van El Golfo is vrij ruig met bijzondere rotsformaties. Er is een gedeeltelijk in zee verzonken krater van de vulkaan Montana de Golfo en het Charco Verde, een groene lagune. De lagune is bereikbaar via een wandelpad, zwemmen in het meertje is niet toegestaan.

 

 

Caleta de Famara

 

Caleta de Famara ligt aan de noordwestkust, in een beschutte baai tussen het nationale park en de groene omgeving van Mount Corona. Caleta de Famara was de favoriete vakantieplaats van de kunstenaar Cesar Manrique en zijn gezin. Playa de Famara is een lang en rustig strand en staat bekend als de beste surfplaats van Lanzarote. Ten noorden van de baai ligt het bergmassief Famara met de hoge klif Las Penas del Chache. De 670 meter hoge Penas del Chache is tevens de hoogste berg van Lanzarote.

 

La Corona

 

In het noordoosten van Lanzarote ligt het natuurgebied La Corona, het hoogste punt is de Montana Corona een vulkaankrater van 609 meter hoogte. Er is een wandelpad naar de top van de kraterwand. Aan de voet van de Montana Corona ligt de Cueva de los Verdes, een grottenstelsel met een lange lavatunnel.

 

 

De Cueva de los Verdes zijn grotten die te bezichtigen zijn en regelmatig wordt er een concert gehouden in de ondergrondse concertzaal. Aan het eind van de lavatunnel ligt het Jameos del Agua en onder water ligt de “Tunnel van Atlantis”. 

 

Het Jameos del Agua ligt aan het einde van de lavatunnel en is ontworpen door Cesar Manrique, het is een cultuur kunstwerk met onder andere een zwembad en een restaurant en dagelijks geopend voor bezoekers.

 

Jardin de Cactus

 

De Jardin de Cactus, de cactustuin, ligt in Guatiza, tien kilometer ten zuiden van Jameos del Aqua en zestien kilometer ten noorden van de hoofdplaats Arrecife.

De Jardin de Cactus ligt in een steengroeve en in de tuin staan veel verschillende en bijzondere cactussoorten.