Onderwatermuseum Atlantico

 

Lanzarote heeft sinds 2016 een onderwatermuseum, het Museum Atlantico is het eerste onderwatermuseum van Europa en ligt op de Canarische Eilanden in Spanje. In het Atlantische Oceaan Museum worden 300 standbeelden geplaatst op een diepte van twaalf tot vijftien meter. Het cement van de standbeelden is bestand tegen zoutwater en men verwacht dat de beelden minstens 300 jaar kunnen blijven staan.

onderwatermuseum Lanzarote

 

Beeldengroepen Lanzarote

 

De eerste beeldengroep van Museum Atlantico die begin februari 2016 onder water werd geplaatst was de El Rubicon, de Rubicon (foto) is een groep van 35 mensen die naar dezelfde bestemming lopen. De volgende beeldengroep is een sculpturenhybride, een eenwording van natuur en mens. Het “Vlot van Lampedusa” is een beeld van een opblaasbare boot met vluchtelingen die op de bodem van de Atlantische oceaan ligt. De sculptuur is volgens de kunstenaar zowel een eerbetoon voor diegene die er in slagen om de zee over te steken op zoek naar een beter leven maar ook een eerbetoon aan de vluchtelingen die het niet overleven, hun hoop en dromen zijn achtergebleven op de bodem van de zee.

 

Jason deCaires Taylor

 

De standbeelden zijn gemaakt door de Britse kunstenaar Jason deCaires Taylor. Taylor is geïnteresseerd in hoe objecten veranderen door hun omgeving. Zijn onderwater sculpturen verliezen na verloop van tijd hun menselijke gedaante, doordat de beelden begroeid raken met sponsen, manteldieren en koraalpoliepen. Taylor noemt zijn onderwater projecten een dialoog tussen de mensheid en de natuur. Door duikers toegang te geven tot zijn werk kunnen natuurlijke koraalriffen worden ontzien en tijd krijgen om te herstellen. In Grenada op de Caraïben maakte Taylor zijn eerste onderwaterwerk: Vicissitudes (Wisselvalligheden) dat bestaat uit 26 kinderen die in een kring staan. Het eerste onderwatermuseum ter wereld op Grenada is inmiddels een van de top 25 wereldwonderen van National Geographic.

 

 

Het Museum Atlantico is gratis toegankelijk, toeristen kunnen duiken of snorkelen om de beelden te zien of mee met een boot met glazen bodem. De projecten van Taylor trekken op de Caraïben en in Mexico veel bezoekers, de verwachting is dat het eerste onderwatermuseum van Europa op Lanzarote met deze nieuwe mysterieuze onderwater wereld ook veel bezoekers zal trekken.