Las Medulas

 

Las Medulas ligt bij de stad Ponferrada in de regio El Bierzo in de provincie Leon in het westen van Spanje. Het opmerkelijke cultuurlandschap is een werelderfgoed. Las Medulas was vroeger de belangrijkste goudmijn van het Romeinse Rijk, door de Romeinse mijnbouw techniek is een grillig en fascinerend landschap overgebleven van rotsen, grotten, ravijnen, bergen van afgegraven aarde, dalen en kanalen.

 

Las Medulas Spanje

 

Ruina montium

 

Het spectaculaire landschap Las Medulas is het gevolg van de Romeinse mijnbouwtechniek Ruina montium. Dit is een mijnbouw techniek op basis van hydraulisch vermogen.

De mijnwerkers graven smalle holtes in een berg waarna de dammen worden geopend en het water met grote kracht vanuit de bekkens via een systeem van kanalen door deze holtes stroomt. De waterkracht veroorzaakt scheuren in de rotsen en breekt grote stukken van de berg af.

Het kanalensysteem in Las Medulas was ruim 100 kilometer lang en delen van dit systeem zijn nog te zien in het opvallende landschap.

 

 

Plinius de Oudere

 

Plinius de Oudere, historicus en filosoof, beschrijft in zijn Naturalis Historia (Wereld van de Natuur) de Ruina montium als het perforeren van de bergen en laten overstromen met grote hoeveelheden water waarna de heuvels verdwenen. Hij noemde de Ruina montium het gouddelvers werk van reuzen: “De bergen zijn uitgehold met passages en tunnels en maandenlang werken de mijnwerkers bij het licht van lampen, plotseling kan een kolom instorten. Hoe gevaarlijk hebben wij de aarde gemaakt”. Volgens Plinius werd er elk jaar 20.000 Romeinse pond aan goud gedolven. In totaal is er bijna twee miljoen kilo goud gedolven in het gebied.

 

 

 

Cultuurlandschap

 

Het landschap van Las Medulas is nu een natuurlijk monument, een cultuurpark en een werelderfgoed. In het cultuurlandschap zijn de grillige bergen, restanten van de kanalen, delen van een oude Romeinse weg en restanten van nederzettingen te zien. Las Medulas is een mooi gebied om te wandelen. In de dalen groeien veel kastanjebomen en bij Lake Carucedo en rondom de heuvels van de rivier Cabrera groeien verschillende soorten orchideeën. In het gebied leven onder andere wilde zwijnen, herten en circa 100 soorten vogels. Er is een klein bezoekerscentrum met informatie over de archeologische zone.