Majorca

 

Majorca is een Spaans eiland in de Middellandse Zee en het grootste eiland van de Balearen eilandengroep in Spanje. Het eiland ligt op circa 200 kilometer van het vasteland van Spanje, ten oosten van Barcelona en Valencia. Majorca (Mallorca) heeft een oppervlakte van 3640 vierkante kilometer en ruim 850.000 inwoners.

De naam van het eiland komt van het Latijnse “insula Maior”, met als betekenis het grotere eiland ter vergelijking met Minorca, het kleinere eiland.

De hoofdstad van het eiland en tevens van de Balearen is Palma de Mallorca, hier ligt ook de luchthaven van het eiland. Majorca heeft een aangenaam subtropisch klimaat met milde winters en zonnige maar niet te hete zomers.

 

Landschap Majorca

 

Er zijn twee belangrijke bergketens op Majorca, dit zijn de Serra de Tramuntana en de Serres de Levante. Het hoogste punt van Majorca is de Puig Major op een hoogte van 1445 meter. De kustlijn heeft een totale lengte van 550 kilometer met veel vlakke stranden, mooie baaien en soms ruige kliffen langs de kust. Majorca wordt geografisch gezien onderverdeeld in zes regio’s (comarca) of landschapszones. De zes regio’s zijn: Levante in het oosten van Majorca, Migjorn in het zuiden, Serra de Tramuntana in het noordwesten. Pla de Mallorca is het vlakke en vruchtbare gedeelte centraal op Majorca gelegen. Raiguer, de heuvelzijde, is een heuvelachtige regio grenzend aan Pla de Mallorca en de zesde regio is Palma samen met de archipel van Cabrera. Er zijn geen natuurlijke meren of rivieren op Majorca maar in sommige kloven worden na hevige regenval wel rivieren gevormd, zoals in de Torrent de Pareis, de Torrent Gros en in de Torrent Coanegra met een mooie waterval. Er zijn twee kunstmatige waterreservoirs op het eiland, dit zijn het stuwmeer Cuber en het stuwmeer Gorg Blau, beide waterreservoirs liggen in het Serra de Tramuntana gebergte.

 

 

Natuurgebieden Majorca

 

Majorca is een groen eiland met een bijzonder rijke flora met ruim 1500 soorten en er leven veel vogels waarvan sommige alleen op Majorca voorkomen. De vier beschermde natuurgebieden op het eiland zijn: het Natuurpark Albufera, het Natuurpark Mondraga, Natuurpark Llevant en het natuurreservaat s‘Albufereta. Het cultuurlandschap van Serra de Tramuntana is een Unesco werelderfgoed. Er zijn veel grotten op Majorca, de bekendste grotten die geopend zijn voor bezoekers zijn de Drakengrotten (Cuevas del Drach) en de Cuevas dels Hams bij Porto Cristo en de Cuevas de Arta bij de plaats Arta met de Reina de las columnas (de koningin der zuilen) een stalagmiet van ruim 20 meter. Er zijn nog enkele wetlands op het eiland Majorca zoals het beschermde natuurpark Albufera in de regio Pla de Mallorca, het natuurreservaat s‘Albufereta aan de Baai van Pollenca en het natuurgebied Es Trenc – Salobrar de Campos.

 

Es Pontas is een mooie natuurlijke brug tussen de plaatsen Cala Santanyi en Cala Llombards, 17 kilometer ten oosten van Colonia de Sant Jordi. Es Pontas ligt 200 meter uit de kust en is vrij moeilijk bereikbaar.

 

De mooie natuurlijke boogbrug staat bekend als een plaats voor de sport Deep Water Soloing (DWS) of Psicobloc, dit is vrij klimmen op kliffen bij meestal hoog water.

 

 

Spoorlijn Majorca

 

Op het eiland Majorca zijn twee spoorwegnetten, de drie belangrijkste trajecten van de Rail Services de Mallorca rijden tussen Palma de Mallorca en respectievelijk naar Inca, Sa Pobla en Manacor.

De Soller spoorlijn werd gebouwd in 1912 en is nu een populaire toeristische attractie, de treinroute loopt van Palma de Mallorca naar Soller en naar Port de Soller. De 27 kilometer lange spoorlijn is een schitterende route door de bergen en door dertien tunnels, de trein stopt op verschillende plaatsen.

 

Vakantiebestemmingen Majorca en natuur en cultuur Majorca van noord naar zuid:

vakantiebestemmingen Majorca

 

natuur en cultuur Majorca

 

overige informatie Majorca