Cala Figuera

 

Cala Figuera ligt in het zuiden op het eiland Majorca in Spanje in de regio Migjorn en op korte afstand van het plaatsje Colonia de Sant Jordi. Cala Figuera is een sfeervolle traditionele visserplaats en grenst aan het natuurpark Mondrago, de vissersplaats ligt aan een mooie, uit twee delen bestaande, baai. De twee delen van de baai hebben de vorm van een Y, het beschutte gedeelte van deze baai is een vissershaven met vissershuizen direct aan het water en met hun traditionele en goed bereikbare opslagplaats voor de boot en de gevangen vis.

 

Cala Figuera Majorca

 

Vanwege deze bijzondere ligging van de huizen wordt het dorp met bijna 600 inwoners ook wel “Klein-Venetië” genoemd. Cala Figuera is een rustige vakantiebestemming met een klein en rustig strand en op korte afstand van het dorp liggen verschillende mooie strandjes. Er zijn een aantal goede visrestaurants die elke ochtend de vis vers kopen van de lokale vissers als deze terugkeren in de haven. Er zijn standaard vijf grote vissersboten die elke nacht uit varen en die vis leveren aan het dorp en de omgeving. Er is een kleine duikschool in het plaatsje en de mogelijkheid om te duiken of te snorkelen.

 

Langs de kust kunnen mooie wandelingen worden gemaakt, het is een ruige kust met kliffen, struiken, bomen en kleine strandjes. Er is ook een vuurtoren en aan het einde van de kustweg staat een authentieke gerestaureerde verdedigingstoren.

 

Elk jaar op 16 juli is er een festival op de dag van de Heilige Maagd Maria van de berg Karmel met culturele en recreatieve evenementen en er is een wedstrijd tussen de versierde boten.

 

Cala Figuera is altijd al een inspiratiebron geweest voor dichters en schilders vanwege de vele kleurvariëteiten in de baai. De schilder Adriano Bernareggi heeft de baai vanuit alle mogelijke hoeken geschilderd en werk van hem hangt in musea op heel Majorca, er wonen nu nog steeds een aantal bekende lokale kunstenaars in het dorp.

 

Cala Figuera is een leuke plaats om een dag te bezichtigen, in de ochtend komen de vissersboten aan wal en er is veel activiteit in de haven bij het verhandelen van de vis.

 

Een vakantie in het dorp kan natuurlijk ook, het is een rustige vakantiebestemming en er zijn een paar kleinschalige hotels. Het plaatsje is een goede uitvalsbasis om deze interessante kust van Majorca te verkennen.