Deia

 

Route Dry Stone Majorca

Het dorp Deia op Majorca ligt aan de rand van het Serra de Tramuntana gebergte, 30 kilometer ten noorden van de stad Palma de Mallorca en 10 kilometer ten noorden van het bergdorp Valldemossa. Deia is bereikbaar via de doorgaande weg naar Soller maar ook via de wandelroute de Dry Stone Trail. De Ruta de Pedra en Sec of de Route Dry Stone is het Lange Afstand Wandelpad de GR-221 met een lengte van 167 kilometer en deel van de route Puig des Teix. Het bergdorp ligt in een mooie en bijzondere vruchtbare streek met onder andere eikenbossen, olijfboomgaarden, sinaasappelbomen en wijngaard terrassen.

 

Deia kunstenaarsdorp Majorca

Deia of Deya wordt wel het kunstenaarsdorp van Majorca genoemd, er zijn circa 850 inwoners waaronder veel kunstenaars of schrijvers van buitenlandse afkomst. Bekende personen die het dorp hebben bezocht of er korte of langere tijd woonden zijn onder andere: Anaïs Nin, Robert Graves, Ava Gardner, Robert Wyatt, Andrew Lloyd Webber en Kevin Ayers die het album “Deia…vu” op Majorca opnam met Spaanse musici. De bekende artiesten Mick Jagger, Mark Knopfler en Mike Oldfield verbleven in Deia en acteur Pierce Brosnan heeft er een huis.

 

In het dorp is onder andere een archeologisch museum, het Robert Graves museum gevestigd in het voormalige huis van dichter en schrijver Robert Graves en het museum van Son Marroig. Elk jaar in mei is er het Deia Internationale muziekfestival.

 

Deia Majorca

 

Het Cala Deia strand ligt op drie kilometer van het dorp, het strand heeft een mooie ligging in een halfronde baai tussen de begroeide kliffen. Bij Sa Pedrissa net boven het Cala Deia strand is een oude robuuste verdedigingstoren te zien met mooi uitzicht over de baai.

 

Son Marroig

 

Son Marroig Majorca

Son Marroig ligt aan de kust bij Deia, zeven kilometer ten noorden van Valldemossa. Ludwig Salvator van Oostenrijk de aartshertog vestigde zich op Majorca, hij had een aantal huizen in bezit maar zijn belangrijkste huis lag op het landgoed Son Marroig.

 

De excentrieke en artistieke aartshertog produceerde het werk: “De Balearen in woord en beeld”, een imposant werk van ruim 6000 pagina’s met gedichten en een fascinerende beschrijving van het landschap, de dieren en planten en over de folklore en geschiedenis van de Balearen. Hij werd voor zijn werk onderscheiden met de gouden medaille Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs. Hij noemde Valldemossa in zijn boek onder andere een plaats van uitzonderlijke schoonheid.

 

Mirador de Son Marroig

 

Het voormalige herenhuis van Ludwig Salvator is nu een museum en er is een schitterend uitzicht op de kust en het schiereiland Sa Foradada. De Mirador de Son Marroig op het landgoed van de aartshertog is een tempel van marmer met acht Ionische zuilen.

 

Puig des Teix

 

Puig des Teix Majorca

Deia heeft een bijzonder mooie ligging op een hoogte van 194 meter aan de voet van de berg Puig des Teix. De Puig des Teix heeft een hoogte van 1064 meter en de top van de berg ligt in de gemeente Deia. De naam van de berg is afgeleid van de Venijnboom (Taxus baccata) ook wel Europese taxus genoemd.

 

Er zijn verschillende wandelroutes naar de top, vanuit Valldemossa via Son Moragues of via het voormalige ruiterpad van de aartshertog Ludwig Salvator.

De top is ook bereikbaar vanaf het bergdorp Deia of via de bergpas Coll de Soller.