Es Trenc

 

Het strand Es Trenc ligt in het zuiden op Majorca in Spanje, het ruim zes kilometer lange strand is een van de mooiste en onbekendste stranden van het eiland.

Het natuurlijke strand Es Trenc ligt tussen de plaatsen Sa Rapita en Colonia de Sant Jordi in de gemeente Campos. Achter het strand liggen de Salinas d’Es Trenc waar nu nog steeds zeezout wordt geoogst.

 

Het Es Trenc strand wordt wel de Caraïben van Majorca genoemd en is een van de mooiste top 10 Spaanse stranden volgens verschillende opinies. Het lange bijna witte zandstrand loopt langzaam af in zee, het water is kalm met een rustige golfslag en veilig voor kinderen.

 

 

In Ses Covetes op korte afstand van het strand Es Trenc is een parkeerplaats en het is een mooie wandelomgeving.

Er zijn weinig faciliteiten op het strand maar in de zomermaanden is er meestal wel een strandwacht en zijn er op het eerste gedeelte ligbedden en parasols te huur. Op het strand staan nog enkele bunkers uit de Spaanse burgeroorlog en het strand is gratis toegankelijk. Ten westen van het strand ligt de kleine Es Trenc jachthaven.

 

Es Trenc – Salobrar de Campos

 

Het strand Es Trenc ligt in het beschermde natuurgebied Es Trenc – Salobrar de Campos, het natuurgebied is een beschermd duingebied met een wetland en de Salinas d’Es Trenc (Natural Area of Special Interest). In de Salinas wordt zeezout geoogst.

 

Het Flor de sal (Spaans) of het Fleur de sel (Frans) uit de Salinas d‘Es Trenc is een van de weinige gebieden in Spanje waar een bijzonder goede kwaliteit zeezout wordt geoogst. Het zeezout uit dit gebied wordt wereldwijd geëxporteerd. Binnen het natuurgebied ligt het particuliere landgoed Sa Vall en op korte afstand ligt het dorp Colonia de Sant Jordi. De zoutpannen in dit gebied

zijn de oudste van Majorca, Punische handelaren begonnen hier al met de zoutwinning.

 

Het wetland in het natuurgebied is een belangrijke plaats voor migrerende vogels en een van de weinige waterrijke gebieden op Majorca. Er zijn circa 170 vogelsoorten en er zijn vaak flamingo’s te zien. In het gebied groeit onder andere tamarisk, jeneverbes, rozemarijn, verschillende soorten cistus en zoutplanten (halofyten) zoals kortarige zeekraal. Vijftien kilometer ten zuiden van Es Trenc ligt de kustplaats Colonia de Sant Jordi.