Felanitx

 

Felanitx Majorca

Felanitx is een stadje en een gemeente in het zuidoosten van het eiland Majorca in Spanje. Het stadje ligt op korte afstand van de kustplaatsen Cala d’Or en Portocolom. Felanitx is een cultureel bezienswaardig stadje met ruim 18.000 inwoners en gebouwd in de dertiende eeuw. De plaats staat ook bekend om zijn cognac met circa 60 distilleerderijen in de omgeving. Het centrum is beroemd om de productie van aardewerk en er zijn leuke aardewerken souvenirs te koop. In het centrum van Felanitx staat de mooie Heilige Maagd Maria van de berg Karmel kerk waar ook regelmatig festivals worden georganiseerd. De belangrijkste feestdag in het stadje is elk jaar op 16 juli, kenmerkend zijn verder de smalle straatjes en de oude huizen. Elke zondagochtend is er op het plein bij de kerk een gezellige markt met veel lokale en verse producten maar ook met handgemaakt aardewerk, cognac en speelgoed.

 

Op korte afstand van het stadje ligt het klooster en de kerk van San Salvador in de bergen van Serres de Llevant. Het klooster van San Salvador ligt op een hoogte van 509 meter op de gelijknamige berg en is gebouwd in 1348, de huidige kerk is gebouwd in 1715.

 

Het Klooster San Salvador is bereikbaar via de bochtige weg van Felanitx naar Portocolom, onderweg zijn er panoramische uitzichten. Het is voor pelgrims mogelijk om te overnachten in het klooster, er zijn twaalf eenvoudige kamers te huur.

 

Het offroad funpark ligt tussen de plaatsen Manacor en Campos, er zijn verschillende voertuigen waarmee men op onverhard terrein kan rijden. Er is een dagpas te koop of een abonnement voor meer dagen.

 

Portocolom

 

Portocolom of Porto Colom ligt veertien kilometer ten zuidoosten van Felanitx, het is de grootste natuurlijke haven van Majorca. De naam Porto Colom zou afgeleid zijn van Christopher Columbus omdat dit een van de vermeende geboorteplaatsen van Columbus is.

 

Tussen Cala d’Or en Portocolom ligt de baai Cala sa Nau, deze baai is een bekende bestemming om te duiken maar vooral grotduiken is hier populair. De S-vormige baai van Cala sa Nau heeft een breedte van circa 200 meter en een lengte van 400 meter, rondom de baai liggen imposante rotsen en aan de kust zijn veel grotten.

 

De steile wanden met dennen en jeneverbes zijn een geliefd klimgebied. Aan het einde van de baai ligt een lang zandstrand, bereikbaar via een trap.

 

In Felanitx en in de bergachtige omgeving zijn verschillende goede hotels maar over het algemeen wordt de plaats meestal met een dagtrip bezocht vanuit een van de nabij gelegen toeristische kustplaatsen zoals Cala d’Or.