Formentor

 

Formentor is een schiereiland of landtong op Majorca en de meest noordelijke punt van het eiland in Spanje. Het schiereiland heeft een ruige kustlijn en wordt ook wel het “Trefpunt van de wind” genoemd. De wind kan soms stevig om de kaap heen waaien en de golven beuken dan op de rotsen.

 

 

Mirador del Mal Pas

Vooral toen de bewoners van Majorca nog volledig leefden van de visserij en de landbouw was het voor hen van vitaal belang om de winden te kennen. Er waren vier belangrijke soorten winden: de Tramuntana, de Ponent, de Migjorn en de Llevant. Alle vier de winden kondigden een weersomslag aan en zowel op land als op zee hield men hier rekening mee.

 

Op het schiereiland Formentor zijn een aantal schitterende uitzichtpunten, zoals de Mirador del Mal Pas en Punta de la Nao met goede parkeerplaatsen. De meest bekende met fantastisch uitzicht is de Mirador del Mal Pas.

 

Kaap van Formentor

 

Kaap van Formentor

 

De Kaap van Formentor is de meest noordelijke punt van het Spaanse eiland Majorca en een voorgebergte van de indrukwekkend Serra de Tramuntana. De Kaap van Formentor ligt op het schiereiland Formentor, 16 kilometer ten noordoosten van Port de Pollenca en 22 kilometer ten noordoosten van Pollenca. De Kaap van Formentor heeft schitterende uitzichten op onder andere de Baai van Pollenca, kliffen, de Baai van Alcudia en op het eiland Minorca (Menorca). Het hoogste punt van de kaap is Fumart op een hoogte van 384 meter.

 

Hoogste vuurtoren Balearen

 

Op de hoge kliffen van de kaap staat de Formentor vuurtoren op een hoogte van 188 meter, de lichtbundel van de vuurtoren ligt op 210 meter en de toren zelf heeft een hoogte van 56 meter. De Formentor vuurtoren is de hoogste vuurtoren van de Balearen en is gebouwd tussen 1860 en 1863, inmiddels werkt de vuurtoren op zonne-energie. Er is een goede weg naar de vuurtoren en het is een populaire bezienswaardigheid op Majorca. De kronkelige weg is gebouwd door de Italiaanse ingenieur Antonio Paretti, hij bouwde ook de indrukwekkende weg in het Tramuntana gebergte naar Sa Calobra.