Port de Pollenca

 

Port de Pollenca of Puerto Pollensa ligt aan de Baai van Pollenca in het noordoosten van Majorca in Spanje, zes kilometer ten noorden van de stad Pollenca. De beschutte Baai van Pollenca heeft een lengte van tien kilometer en is zes kilometer breed. Port de Pollenca is van oorsprong een vissersdorp, de laatste jaren is er wat kleinschalig toerisme ontstaan.

 

Port de Pollenca

 

Op de schaduwrijke boulevard staan veel palmbomen en de boulevard is autovrij. Rond het marktplein ligt het oude en sfeervolle centrum van Port de Pollenca. Naast de vissershaven is een exclusieve jachthaven gebouwd, de Reial Club Nautic Port de Pollenca, het is samen met de jachthaven van Palma de Mallorca de enige “Koninklijke” jachthaven van de Balearen. Achter de jachthaven in de richting van Alcudia ligt een breed zandstrand, het is een van de langste stranden op Majorca. Het strand loopt heel langzaam af in zee en is daarom veilig voor kinderen.

 

Baai van Pollenca

Port de Pollenca ligt aan de voet van het Tramuntana gebergte en aan het beginpunt van de rondweg naar de Kaap van Formentor. Het is een populaire omgeving om te duiken, te zeilen en te surfen, de baai staat bekend als een van de beste zeilwateren van Europa.

 

Port de Pollenca is ook een goede uitvalsbasis voor wandelingen in de Serra de Tramuntana, er zijn verschillende goed aangegeven wandelroutes. Rond de kustlijn van de stad langs de promenade kan de “dennenwandeling” of pijnboom wandeling worden gemaakt, aan het einde van deze route ligt een voormalige militaire basis wat nu de basis is voor blusvliegtuigen.

 

Boquer Vallei

 

Boquer Vallei

De Boquer Vallei ligt ten noordoosten van de stad en is alleen per voet bereikbaar. Het startpunt van de wandeling ligt bij de Finca Boquer achter de jachthaven. De Boquer vallei is een vogelrijk gebied met onder andere de Blauwe rotslijster, de putter of distelvink, de Europese kanarie, de roodkopklauwier en de groenling.

 

Het pad is goed begaanbaar maar soms rotsachtig en stijl, de wandelroute heeft een lengte van acht kilometer en eindigt bij de mooie baai Cala Boquer.

 

Talaia d’Albercutx

 

Talaia d’Albercutx

De Talaia d’Albercutx is een wachttoren uit de 18de eeuw op een hoogte van 360 meter, ten noorden van Port de Pollenca op het schiereiland Formentor. De Coll de Sa Creueta is een mooie fietsroute met een lengte van bijna zes kilometer en veel haarspeldbochten naar de wachttoren. Vanaf de Talaia d’Albercutx is er schitterend uitzicht op de Baai van Pollenca en op de Kaap van Formentor. De voormalige wachttoren diende als bescherming tegen piraten en kan nu nog beklommen worden via een ijzeren trap.