Porto Cristo

 

Porto Cristo op het eiland Majorca in Spanje ligt in het oosten op het eiland, twaalf kilometer ten oosten van de plaats Manacor. Het stadje ligt aan de mooie baai Cala Manacor met een natuurlijke haven waar altijd wel een paar vissersboten liggen. In het verleden was dit de belangrijkste haven van de stad Manacor. Er is inmiddels ook een kleine jachthaven aangelegd maar het sfeervolle karakter van het dorp is wel behouden. Het mooie strand van Porto Cristo ligt tegenover de jachthaven, het is een goed zandstrand met een lengte van circa 200 meter en een breedte van 14 meter en het krijgt  jaarlijks de Blauwe vlag voor schone en veilige stranden.

 

 

Bezienswaardigheden Porto Cristo

 

Porto Cristo is een gezellig oud stadje met smalle straatjes en een aantal historische gebouwen zoals de neoromaanse kerk. De meest bekende bezienswaardigheden van Porto Cristo zijn echter de grotten zoals de meest bezochte Drakengrot maar ook onbekende grotten op Majorca. De hele kustlijn bestaat uit kliffen, overhangende rotsen en grotten, de onderwater grotten worden vaak de piratengrotten genoemd.

 

De Torre de Cala Manacor of de Torre dels Falcons oftewel de Toren van de Valken is een verdedigingstoren en uitkijktoren aan het begin van de Cala Manacor baai die vooral werd gebouwd om deze kust van Majorca te beschermen tegen aanvallen van piraten. De toren is gebouwd in 1577 en heeft een hoogte van 20 meter, de Torre de Cala Manacor is nu een cultureel monument en maakte deel uit van een systeem van torens verspreid langs de kust over het eiland. De toren werd bezet door een torenwacht en bij onraad van vijandige schepen werd een signaalbrand aangestoken. Overdag werd hiervoor vers hout gebruikt om een duidelijk rooksignaal te geven, in de nacht werd droog hout gebruikt om met de vlammen een waarschuwingssignaal te geven aan het binnenland. In het binnenland werden vervolgens de klokken geluid waarmee de mannen werden opgeroepen om het land te verdedigen.

 

Porto Cristo Majorca

 

  • Op 16 en 17 januari is er het festival ter ere van Antonius van Egypte of Antonius de Grote, het feest begint in de avond en nacht van 16 januari met de vuurnacht.
  • Elk jaar op 16 juli is er een festival op de dag van de Heilige Maagd Maria van de berg Karmel met een processie van vissersboten op zee, een avondmarkt op de boulevard en een vuurwerkshow.
  • Elke zondagochtend is er een lokale markt met veel verse producten.
  • Er zijn een aantal luxe 4-sterren hotels in Porto Cristo en omgeving maar ook kleinschalige en eenvoudiger hotels. In de jachthaven en in het centrum zijn een aantal goede restaurants met gevarieerde gerechten en er is een wijnbar.