Tramuntana

 

De Serra de Tramuntana is een indrukwekkende bergketen aan de kust in het noordwesten van het eiland Majorca (Mallorca) in Spanje. De bergketen heeft een oppervlakte van 1.067 vierkante kilometer en is goed bereikbaar via wandelpaden en wegen.

 

 

Vanaf de Serra de Tramuntana zijn er schitterende en vaak spectaculaire uitzichten op een mooi ruig landschap en veelal een ongerepte natuur. In het gebied liggen negentien dorpen of steden, met onder andere de plaatsen: Soller, Pollenca, Andratx en Valldemossa.

Het cultuurlandschap van Serra de Tramuntana met een agrarisch landschap, stapelmuren en waterwerken met onder andere watermolens is een Unesco werelderfgoed.

 

 

De hoogste berg van Majorca is de Puig Major met een hoogte van 1445 meter, de Puig Major ligt in de Serra de Son Torella, een deel van het Tramuntana gebergte. De tweede hoogste top is de Puig de Massanella met een hoogte van 1.364 meter. Aan de voet van de Puig Major liggen de kunstmatige meren Gorg Blau en Cuber. De Cuber is het grootste stuwmeer van Mallorca en dient als watervoorziening voor Palma de Mallorca. Het overtollige water van de stuwmeren stroomt in de kloof Torrent de Pareis.

 

Torrent de Pareis

 

De kloof Torrent de Pareis heeft een lengte van 3300 meter en eindigt bij de Baai van Sa Calobra. De kloof is een karst landschap ontstaan door erosie, tussen de uitgesleten kalkstenen rotsen liggen veel grotten, de diepste grot is de Cova de sa Campana met een diepte van 317 meter. De grot Campana is de diepste grot van Majorca en de Balearen. De Torrent de Pareis kloof is een natuurmonument en een vogelreservaat, er groeien veel plantensoorten zoals varens. Vogels in het gebied zijn onder andere de rotsduif, blauwe rotslijster en de rotszwaluw en in het natuurgebied leeft de zeldzame Balearenpad.

 

Sa Calobra

 

 

 

Het strand in de Baai van Sa Calobra is een smal kiezelstrand aan het einde van de kloof. Vanwege de schitterende ligging tussen de rotsen is het een van de bekendste stranden van Majorca en veel te zien op foto’s in tijdschriften over vakantie of in filmpjes.

 

Het Calobra strand heeft een lengte van 50 meter en een breedte van 20 meter.

 

Het strand is bereikbaar per boot of via een mooie en indrukwekkende kronkelige weg door de bergen, vanaf de parkeerplaats is het nog 600 meter lopen naar het strand.

 

Klooster Lluc

 

Klooster Lluc

Het Klooster Lluc of het heiligdom van Santa Maria de Lluc is een bedevaartsoord in een vallei in het Tramuntana gebergte, 34 kilometer ten noordoosten van Palma. Het Klooster Lluc ligt op een hoogte van 525 meter, rondom het klooster liggen de bergen Puig de Massanella en de Puig Tomir. Het klooster bestaat uit verschillende gebouwen zoals een kerk, school en museum. De kerk, Basiliek de Lluc, is gebouwd in 1691. Volgens de lokale legende vond een Moorse herdersjongen met de naam Lluc, Catalaans voor Lucas, een donker standbeeld van de Maagd Maria aan de oever van een kleine beek. Op deze locatie werd in 1230 een kapel gebouwd: het heiligdom van Santa Maria de Lluc. Klooster Lucc wordt het spirituele hart van Majorca genoemd.

 

In de Serra de Tramuntana zijn verschillende musea en in Soller is een botanische tuin.

 

Er zijn drie goed bewegwijzerende wandelroutes in het gebergte en er zijn bezoekerscentra in onder andere Andratx, Pollenca, Soller en Valdemossa.