Valldemossa

 

Het bergdorp Valldemossa op Majorca in Spanje ligt in een vallei op een hoogte van 436 meter in de regio Serra de Tramuntana in het noordwesten op het eiland, 20 kilometer ten noorden van de stad Palma de Mallorca. Het dorp heeft circa 2000 inwoners en zeven kilometer ten westen het dorp ligt de havenstad Port de Valldemossa, op korte afstand ten noorden ligt het dorp Deia en het landgoed en kuststreek Son Marroig. Valldemossa en Deia liggen in een mooie groene omgeving en er zijn veel bronnen, het is een goed gebied om te wandelen, te fietsen of voor een actieve bergbeklimming.

 

Valdemossa

 

Valldemossa kerk

Valldemossa is een van de mooiste dorpen op het eiland Majorca en is bekend geworden door het verblijf van de Poolse componist Frederik Chopin en de Franse schrijfster George Sand maar ook door de schrijver en filosoof Ramon Llull en de Oostenrijkse aartshertog Ludwig Salvator, een reiziger en culturele schrijver. De omgeving heeft altijd al beroemde schrijvers, musici en kunstenaars aangetrokken, maar sinds het lijvige en kunstzinnige werk over de Balearen van ruim 6000 pagina’s van aartshertog Ludwig Salvator nam het culturele toerisme toe.

Hij noemde Valldemossa in de negentiende eeuw een plaats van uitzonderlijke schoonheid en sinds die tijd ontwikkelde het dorp zich tot een aantrekkelijke toeristische en culturele bestemming met onder andere een kunstgalerie met tentoonstellingen, een boekwinkel en een aantal musea. Valldemossa is een bijzonder sfeervol bergdorp met steile en smalle straatjes, pleinen, winkels, restaurants met veel lokale gerechten en een paar opmerkelijke bezienswaardigheden.

 

 

Het cultureel centrum Costa Nord is opgericht op initiatief van Michael Douglas, parttime inwoner van het bergdorp.

 

Catalina Tomas kapel

Het Costa Nord ligt tegenover het toeristen informatie centrum en er worden regelmatig culturele evenementen georganiseerd. Er is ook veel informatie over het gebergte de Serra de Tramuntana en de geschiedenis van Valldemossa onder andere in een korte documentaire film van de acteur Michaeld Douglas en een kort overzicht over de historie van de Balearen. In het culturele centrum is onder andere ook een reproductie te zien van de Nixe, het beroemde schip van de aartshertog Ludwig Salvator. Hollywood ster Michael Douglas heeft in het dorp een van de voormalige huizen van de aartshertog gekocht. Valldemossa is ook de geboorteplaats van de heilige Catalina Tomas, elk jaar op 27 en 28 juli is er een groot feest ter ere van Santa Catalina. Haar geboortehuis is nu een kapel met een standbeeld en open voor bezichtiging.

 

Valldemossa Charterhouse

 

Het Valldemossa Charterhouse of het Cartuja de Valldemossa ligt op een hoogte van 400 meter in het Serra de Tramuntana gebergte en is oorspronkelijk gebouwd als een Koninklijke residentie; het paleis van koning Sancho aan het begin van de veertiende eeuw. Vanaf 1399 tot 1835 was het een kartuizer klooster.

 

Valldemossa Charterhouse

 

Het klooster is nu een museum maar de belangrijkste kerk van het klooster is nog steeds in gebruik. Bezienswaardigheden zijn de kerk gebouwd in 1446, de oude bibliotheek, de apotheek, de eetkamer, de kloostercellen en de mooie tuin. De kloostercellen waar Chopin en Sand in de winter van 1838 en 1839 verbleven zijn ook nog steeds te bezichtigen en elk jaar in augustus is er een Chopin festival. George Sand schreef het boek “A Winter in Mallorca”.