Mijas

 

Mijas ligt in de provincie Malaga in de regio Andalusië in het zuiden van Spanje, 35 kilometer ten zuidwesten van de stad Malaga en 15 kilometer ten westen van Torremolinos.

 

Mijas Spanje

 

Mijas is het hart van de Costa del Sol regio en bestaat uit drie stedelijke centra: Mijas Pueblo, Mijas Costa met Las Lagunas en La Cala met Calahondas.

 

Mijas Pueblo

 

Mijas Pueblo ligt op de hellingen van de bergketen Sierra de Mijas, het dorp ligt op een hoogte van 430 meter en het is een van de Witte dorpen in Andalusië. In het dorp zijn smalle kronkelige straatjes, witte huizen en een aantal historische gebouwen.

 

 

Bezienswaardigheden zijn onder andere het stadhuis, de parochiekerk van de onbevlekte ontvangenis ingewijd in 1631 en met een klokkentoren in Moorse stijl, de San Sebastian kerk en de kapel in de grot. Mijas Pueblo is verder een sfeervol en authentiek bergdorp met het plein Virgen de la Pena, winkeltjes met lokale producten, enkele restaurants en hotels met schitterend uitzicht. Een prima uitvalsbasis om te wandelen in de bergen van Sierra de Mijas of te relaxen aan de kust op nog geen zes kilometer afstand van het dorp.

 

Mijas Costa

 

Mijas Costa is een twaalf kilometer lange kuststrook aan de Costa del Sol tussen Fuengirola en Marbella. Soms wordt de hele kuststrook van Mijas de Mijas Costa genoemd dus inclusief La Cala en Calahonda maar meestal wordt alleen Las Lagunas de Mijas Costa genoemd.

 

Mijas Costa

 

Las Lagunas is een relatief nieuwe stad geleidelijk gebouwd tussen 1975 en 2005. In het centrum ligt het Las Lagunas theater waar regelmatig theatervoorstellingen zijn te zien en in de zomer wordt hier het belangrijkste theaterfestival van Andalusië gehouden.

 

Aan de Mijas Costa liggen golfbanen, bars en restaurants en er zijn veel watersport mogelijkheden.

 

Kenmerkend voor het Spaanse Mijas is de Burrotaxi, met de ezeltaxi is leuk en goedkoop vervoer mogelijk naar het bergdorp of naar een van de stranden.

 

De Burrrotaxi heeft in het centrum een standplaats voor circa 60 ezels, maar de menner van een lege ezeltaxi kan op elke plaats worden aangesproken.

 

Mijas stranden

 

Aan de lange kustlijn van Mijas liggen verschillende stranden, het strand van La Cala heeft een lengte van 1,6 kilometer met vrij donker zand en af en toe wat rotsen, jaarlijks krijgt het strand de Blauwe vlag erkenning. De Playa de Cabo Rocoso is een kort en rustig strand bij de klif op de grens van La Cala met Calahonda. Het Playa de Calahonda is een 4,5 kilometer lang strand met goudgeel zand en ligt tussen de jachthaven Cabopino en het strand van El Bombo, Playa de Calahonda is een Blauwe vlag strand.

 

Mijas stranden

 

Het Playa El Bombo wordt ook wel de Hype genoemd en heeft een lengte van ruim 1 kilometer, het is een donker zandstrand met rustig water bij het centrum van La Cala. Bij Punta de Calaburras ligt het Playa El Chaparral, een lang zandstrand met wat rotsen. In de zomermaanden zijn er op de stranden de nachten van “Moon and Beach” met concerten en flamenco dansen.

 

La Cala de Mijas

 

La Cala de Mijas was vroeger een typische Andalusisch vissersdorp met wit gekalkte huizen, nu is het een toeristische badplaats met hotels, barretjes en restaurants. Calahonda grenst direct aan La Cala de Mijas en beide dorpen liggen tussen Fuengirola en Marbella. In het gebied liggen vier wachttorens of verdedigingstorens. Torre de Calahonda ligt in het centrum van La Cala de Mijas, de toren heeft een hoogte van tien meter en is gebouwd in de zestiende eeuw, de tweede toren is de “nieuwe toren” gebouwd in de negentiende eeuw en de derde toren Torrevieja de La Cala del Moral is eveneens gebouwd in de negentiende eeuw. De vierde toren van de vestingwerken, de Torre de Calaburras ligt op een rotsachtige landtong bij de

vuurtoren op de grens met Fuengirola.