Minorca

 

Minorca Spanje

Minorca is het meest noordelijke en het meest oostelijke eiland in de Balearen archipel in Spanje en heeft een oppervlakte van bijna 695 vierkante kilometer. De naam van Minorca of Menorca is afkomstig van het Latijnse insula Minor met als betekenis het “kleinere eiland” ter vergelijking met het grotere eiland Majorca. De hoofdstad van het eiland is Mao of Mahon (officieel Mao-Mahon). Minorca is een vrij vlak eiland, het hoogste punt is de Monte Toro of de El Toro met een hoogte van 357 meter en het eiland heeft een kustlijn van 286 kilometer met veel stranden en mooie baaien. Voor de kust liggen veel eilandjes en met helder weer is het Spaanse eiland Majorca te zien. In de zomermaanden zijn er  verschillende “festes” op het eiland, de traditionele zomerfeesten, vaak met paarden, ruiters, muziek en vuurwerk.

 

Minorca landschap

 

Minorca landschap

De Tramuntana regio is de noordkust en deze wordt gekenmerkt door een landschap met bergen, een onregelmatige kustlijn, rotsformaties en natuurlijke havens, de inhammen in de bergachtige kust lijken op fjorden. De Migjorn regio is de zuidkust van Minorca met heuvels, een regelmatige kustlijn met veel kleine baaien en stranden en kleine kloven in de bosrijke dalen, Barranco (ravijn) of Barranca (kloof) genoemd. De grootste steden op het eiland zijn de huidige hoofdstad Mao en de oude hoofdstad Ciutadella de Menorca.

 

Op Minorca is het toerisme in vergelijking met andere Spaanse Eilanden pas laat op gang gekomen, hierdoor zijn er relatief weinig grote hotelcomplexen maar wel veel schilderachtige dorpen en vissersplaatjes in een groen landschap met veel gestapelde stenen muurtjes. Er zijn veel boerderijen en de Mahon-Menorca kaas is een traditionele kaas met een beschermde oorsprongsbenaming. De kaas heeft een sterke en veelzijdige smaak en wordt besprenkeld met olijfolie, peper en dragon en wordt wel gegeten bij de lokale wijn maar ook verwerkt in veel lokale pasta- en groentegerechten.

 

 

 

Verspreid over het eiland Minorca liggen een aantal oude nederzettingen, de Taula en Talaiot. Taula’s (tafels) zijn T-vormige stenen monumenten, uit dezelfde tijd zijn er Talaiots (megalieten) in bepaalde vormen uitgehakt en Tumuli (grafheuvels). De archeologische opgravingen stammen uit de Talaiotic Cultuur.

De meeste bouwwerken ter wereld uit het Talaiotic tijdperk staan op het Spaanse eiland Minorca. 

 

Minorca natuur

 

Minorca heeft een mooie natuur en is het groenste eiland in de Balearen eilandengroep, ruim 40% van het eiland is bebost en het eiland is een Unesco biosfeerreservaat. Het biosfeerreservaat heeft een oppervlakte van ruim 720 vierkante kilometer en is een rijk historisch en cultureel erfgoed met oude nederzettingen, prehistorische monumenten en een maritieme zone.

 

Er zijn verschillende grotten zowel op land als onderwater, beschermde kusten en wetlands met lagunes, moerassen en duinsystemen. Er komen op Minorca 220 soorten vogels voor, waaronder veel zeevogels en roofvogels, 30 vlindersoorten, 17 verschillende libellen en ruim 900 plantensoorten waarvan circa 24 orchideeën en 50 endemische soorten.

 

Natuurpark s’Albufera des Grau

 

Het kerngebied van het biosfeerreservaat is het natuurpark s’Albufera des Grau in het noordoosten op Minorca, twee kilometer ten noorden van Mao. Het is het grootste waterrijke gebied op het eiland. Binnen het natuurpark liggen wetlands, beboste bergen, kusten, kliffen, duinen en veel stranden. Het natuurpark s’Albufera is in de zomermaanden dagelijks geopend van 09:00 tot 15:00 uur en op dinsdag, woensdag en donderdag van 09:00 tot 19:00 uur. In Mao is een informatiecentrum en er zijn verschillende wandelroutes, ook ligt er een deel van de Cami de Cavalls.

 

Cami de Cavalls

 

 

De Cami de Cavalls, de Weg van de Paarden, is een oude route die volledig langs de kust van het hele eiland Minorca loopt. Het doel van de paarden rondweg was om het eiland te controleren en indien nodig te verdedigen. De Cami de Cavalls is volledig hersteld en in 2010 heropend voor wandelaars, fietsers en paarden. De weg is nu een officieel Lange Afstand Wandelpad, de GR-223. De GR-223 heeft een totale lengte van 185 kilometer en is verdeeld in 20 etappes, via de Cami de Cavalls kunnen de meest afgelegen en ongerepte strandjes van Minorca worden bereikt.