Nationaal Park Monfrague

 

Nationaal park Monfragüe ligt in de provincie Caceres in de regio Extremadura in Spanje. Het gebied ligt binnen de stedendriehoek Caceres, Plasencia en Trujillo bij de rivier Tietar die uitmondt in de rivier de Taag.

 

Extremadura

 

Extremadura Spanje

Spanje heeft 17 autonome regio’s, een hiervan is de regio Extremadura. De regio heeft ruim 1,1 miljoen inwoners en de hoofdstad is Merida. Extremadura ligt in het zuidwesten van Spanje en grenst aan Portugal. Extremadura staat bekend om de mooie natuur met onder meer het nationale park Monfragüe en het geopark Villuercas Ibores Jara. Drie monumenten staan op de Unesco werelderfgoed lijst: het oude stadscentrum van Caceres, het archeologisch terrein van Merida en het koninklijk klooster van Santa Maria de Guadalupe.

 

Nationaal Park Monfrague

 

Nationaal Park Monfragüe heeft een oppervlakte van 17.852 hectare. Het natuurgebied is een biosfeerreservaat, een speciale beschermingszone voor vogels (Europees vogelbeschermingsgebied (ZEPA/SPA),  een nationaal park en een licht beschermingsgebied. In een licht beschermingsgebied of een “Dark Sky Park” is een nachtelijke duisternis met zeer weinig lichtvervuiling.

 

 

De naam van het natuurgebied is afkomstig van het Romeinse Mons fragorum met als betekenis “levendige berg”. Het landschap van Nationaal Park Monfrague bestaat uit bos, durisilva (mediterraan struikgewas), weilanden, rotsachtige gebieden, rivieren en stuwmeren.

 

 

Vanaf het Castillo de Monfragüe is er een mooi uitzicht op een groot deel van het nationale park, de rivier de Taag en Alcantara dam. Het kasteel, een voormalig fort, is nu grotendeels een ruine.

 

Flora en fauna

 

Het nationale park Monfrague is bijzonder vogelrijk, en staat bekend als het meest dichte en soortenrijke vogelgebied van Spanje. Vooral de leefomstandigheden voor roofvogels is bijzonder goed. Monfrague en Extremadura zijn geliefde gebieden bij natuurliefhebbers en vogelaars.

 

In het nationale park leeft de grootste broedparen kolonie in Europa van de monniksgier. Verder leven er de Spaanse of Iberische keizerarend, zwarte ooievaar, vale gier, oehoe , steenarend, havikarend, slangenarend en de aasgier. Naaste de vele vogels bestaat de fauna onder meer uit otter, mangoest of Egyptische ichneumon, steenmarter, wilde kat, das, genetkat, vos, herten, de parelhagedis, hagedisslang, hoefijzerslang,  Moorse beekschildpad, Spaanse of Iberische watersalamander, Ribbensalamander, Iberische vroedmeesterpad, rugstreeppad en de Mediterrane boomkikker.

 

De flora in het gebied bestaat onder meer uit steeneik, kurkeik, Portugese eik, Europese netelboom, zwarte els, stekelige jeneverbes, pistache soorten, veel planten uit de zonneroosjesfamilie zoals Cistus ladanifer en Cistus salviifolius en verschillende soorten orchideeën.

 

Monfrague Spanje

 

Wandelen en excursies

 

In het nationale park zijn een aantal uitgezette wandelingen, door het dehesa landschap, een bos en weidelandschap dat kenmerkend is voor het mediterrane klimaat. In het bezoekerscentrum in Villarreal de San Carlos is informatie over het nationale park Monfrague te vinden. Wandelen, vogelen en excursies maken in de omgeving kan ook prima met een georganiseerde reis.