Nationaal park Monfragüe

 

Nationaal park Monfragüe in Spanje ligt in de provincie Caceres en in de regio Extremadura, binnen de stedendriehoek Caceres, Plasencia en Trujillo bij de rivier Tietar die uitmondt in de rivier de Taag. Nationaal Park Monfragüe heeft een oppervlakte van 178,52 vierkante kilometer. Het natuurgebied is deel van het gelijknamige biosfeerreservaat en een speciale beschermingszone voor vogels (Europees vogelbeschermingsgebied (ZEPA/SPA), zowel het biosfeerreservaat als de speciale beschermingszone voor vogels hebben nog een veel grotere oppervlakte dan het nationale park.

 

 

Monfrague is ook genomineerd als een “Dark Sky Park”, in zo’n gebied met donkere lucht is er een nachtelijke duisternis met zeer weinig lichtvervuiling waardoor de sterren goed zijn waar te nemen.

 

De naam van het natuurgebied is afkomstig van het Romeinse Mons fragorum met als betekenis “levendige berg”. Het landschap van Nationaal Park Monfrague bestaat uit bos, durisilva (mediterraan struikgewas), weilanden, rotsachtige gebieden, mooie meanderende rivieren en stuwmeren.

 

In sommige grotten zijn prehistorische rotstekeningen gevonden. Vanaf het Castillo de Monfragüe is er een mooi uitzicht op een groot deel van het nationale park, de rivier de Taag en de Alcantara dam. Het kasteel, een voormalig fort met een mooie ligging, is nu grotendeels een ruïne.

 

 

Flora en fauna

 

Het nationale park Monfrague is bijzonder vogelrijk, en staat bekend als het meest dichte en soortenrijke vogelgebied van Spanje. Vooral de leefomstandigheden voor roofvogels is bijzonder goed. Monfrague en de regio Extremadura zijn geliefde gebieden bij natuurliefhebbers en vogelaars. In het nationale park leeft de grootste broedparen kolonie in Europa van de monniksgier.

Verder leven er onder andere de Spaanse of Iberische keizerarend, zwarte ooievaar, vale gier, oehoe, steenarend, havikarend, slangenarend en de aasgier.

Naast de vele vogels bestaat de fauna onder meer uit otter, mangoest of Egyptische ichneumon, steenmarter, wilde kat, das, genetkat, vos, herten, de parelhagedis, hagedisslang, hoefijzerslang, Moorse beekschildpad, Spaanse of Iberische watersalamander, Ribbensalamander, Iberische vroedmeesterpad, rugstreeppad en de Mediterrane boomkikker.

 

De flora in het gebied bestaat onder meer uit steeneik, kurkeik, Portugese eik, Europese netelboom, zwarte els, stekelige jeneverbes, pistache soorten, veel planten uit de zonneroosjesfamilie zoals Cistus ladanifer en Cistus salviifolius en verschillende soorten orchideeën.

 

Wandelen en excursies

 

In het nationale park zijn een aantal uitgezette wandelroutes onder andere door het dehesa landschap, een bos en weidelandschap dat kenmerkend is voor het Spaanse mediterrane klimaat.

In het bezoekerscentrum in Villarreal de San Carlos is veel informatie over het landschap en de mogelijkheden in het uitgestrekte natuurgebied te vinden.

Wandelen, vogelen en excursies maken in de omgeving met veel culturele bezienswaardigheden kan ook prima met een georganiseerde reis vanuit Nederland.