Montgomassief

 

Het natuurpark Montgo in Spanje ligt in de provincie Alicante en de regio Valencia centraal tussen de kustplaatsen Denia en Javea. Het natuurpark omvat het Montgomassief en heeft een oppervlakte van ruim 21 vierkante kilometer met een kustlengte van ruim drie kilometer. Het natuurgebied ligt dicht bij zee op een hoogte van 753 meter en heeft een ruig landschap met onder andere kliffen, grotten, grotschilderingen en restanten van Iberische en Arabische nederzettingen. Het Montgomassief wordt ook wel de “slapende olifant” genoemd, de lange en lage uitlopers van de berg naar zee lijken wel wat op de slurf van een olifant.

 

Montgomassief Spanje

 

Flora en fauna

 

In de bergen is een rijke flora en fauna en vooral tussen de rotsachtige kliffen groeien zeldzame planten. In totaal zijn er ruim 600 soorten planten, zoals de aleppoden, kermeseik, pistache, de kerstroos of het heksenkruid, rozemarijn, lavendel, echte valeriaan, jeneverbes en verschillende cistus soorten. In de hogere vochtige gebieden groeien endemische planten zoals het Valenciaanse viooltje en de bijzonder blauwe mediterrane waaierpalm groeit hier in het wild. Vogels in het natuurgebied zijn onder andere zeevogels zoals de Pontische meeuw, de Audouins meeuw en de stern. In het gebied leven ook de slechtvalk, de oehoe, bosuil, steenuil, de adelaar en de slangenarend.

 

De Cabo San Antonio is een 162 meter hoge kaap van steile rotsen, de kaap vormt het laatste en meest lage deel van het natuurpark Montgo. Bij de kaap groeit onder andere het zeegras Posidonia oceanica. Op de Kaap San Antonio staan de torens van windmolens, de windmolens zijn gebouwd tussen de veertiende en de achttiende eeuw en hebben een hoogte van circa zeven meter.

 

De Cueva del Agua of de watergrot ligt op de noordelijke helling van de Montgo, water sijpelt vanaf de berg in deze grot. In de omgeving groeien veel zeldzame en een aantalof endemische plantensoorten.

Bij de ingang van de grot is een Romeinse inscriptie te zien uit waarschijnlijk het jaar 238, de grot del Agua is redelijk goed bereikbaar via een wandelpad vanaf de nabij gelegen kapel.

 

 

Wandelen en klimmen

 

Er zijn goede wandelpaden en klimpaden in het Montgomassief, meestal wordt deze beklimming met een lokale gids gedaan. De excursie loopt via akkerland, rotsachtig terrein, struikgewas en dennenbossen.

 

De beklimming duurt ongeveer vier uur en vanaf de top is er een schitterend uitzicht op de kust en de zee en bij helder weer is het eiland Ibiza goed te zien.

 

Het Montgomassief is goed bereikbaar vanuit de nabij gelegen kustplaatsen Denia en Javea.