Montserrat

 

Montserrat is een berg in de regio Catalonië in Spanje, 50 kilometer ten noordwesten van Barcelona. De letterlijke naam van de berg is de “gezaagde berg”  genoemd naar de “gezaagde” of de gekartelde vorm van de rotsen maar de Montserrat wordt ook vaak de spirituele berg genoemd. De Montserrat is een natuurpark en op de berg ligt het heiligdom en het Benedictijnse klooster van Montserrat gewijd aan de Maagd van Montserrat, beschermheilige van Catalonië.

 

Montserrat Spanje

 

De berg wordt veel bezocht door pelgrims, toeristen en bergbeklimmers. Een van de populairste rotsen voor een beklimming is de Cavall Bernat met een hoogte van bijna 1.111 meter, in totaal zijn er meer dan 2.000 klimroutes.

 

Het hoogste punt van de berg is de Sant Jeroni op een hoogte van 1.236 meter. De Sant Jeroni is bereikbaar via een wandelpad, vanaf de top is er een schitterend uitzicht op heel Catalonië en met helder weer is zelfs het eiland Majorca te zien.

 

Maagd van Montserrat

 

De Maagd van Montserrat wordt ook wel de Zwarte Madonna genoemd. Elk jaar op 27 april is er een feestdag ter ere van de maagd van Montserrat. Volgens de legende vonden kinderen van lokale herders het beeld van Maagd Maria in de heilige grot Santa Cova in het jaar 880. De kapel van Santa Cova ligt op een steile helling vlak bij de grot en werd gebouwd in de vorm van een Latijns kruis. Op 11 september 1881 benoemde de paus haar tot officiële beschermheilige van Catalonië. De berg Montserrat werd een bedevaartsoord en het leidde tot de oprichting van het klooster.

 

Klooster van Montserrat

 

Het Klooster van Montserrat is een Benedictijns klooster en ligt op een hoogte van 721 meter, het is gebouwd maar ook regelmatig aangepast tussen de twaalfde en de negentiende eeuw in de stijl barok en romaans. Het klooster is een bedevaartsoord en het originele beeld van de Zwarte Madonna is hier te zien, er is ook een bibliotheek en een museum met onder andere werken van Dali, Picasso en El Greco. Het klooster is bereikbaar via de weg maar ook met de tandradbaan vanaf het dorp Monistrol de Montserrat of met de kabelbaan Air Montserrat.

 

 

Het klooster is een belangrijk cultureel monument in Catalonië en heeft verschillende prijzen gewonnen voor hun religieuze en culturele werk. Rond het klooster liggen verschillende kapelletjes die bereikbaar zijn via goed onderhouden wandelpaden.

 

Natuurpark Montserrat

 

Het Natuurpark Montserrat (Parc Natural de la Muntanya de Montserrat) bestaat uit een mooie combinatie van grillig gevormde rotsen en groene bergen. De geologische oorsprong van het Montserrat massief is sedimentair, de rotsen zijn gevormd door een verbinding van steen met zand en klei. Door erosie is de opmerkelijke vorm van het “gezaagde gebergte”ontstaan. De vegetatie bestaat vooral uit maquis zoals rozemarijn en tijm, groenblijvende eik, taxus en dennenbossen. In het beschermde natuurgebied leeft onder andere de Spaanse steenbok, marter, eekhoorn en vogels zoals de houtduif, rotskruiper, valk en uil. Er zijn veel goed aangegeven wandelroutes met een verschillende moeilijkheidsgraad, er zijn mountainbike routes en klimroutes. In de lokale VVV kantoren is veel informatie beschikbaar over de mogelijkheden om het natuurpark te bezoeken en te wandelen of te klimmen in het gebied.