Morella

 

Morella in Spanje ligt in de provincie Castellon in de regio Valencia, 100 kilometer ten noorden van de plaats Castellon de la Plana. Het dorpje heeft een mooie ligging op de top van een rotsachtige heuvel in de natuurlijke en historische regio Maestrazgo, een bergachtig en dunbevolkt gebied met een rijke flora en fauna en veel grotten met grotschilderingen. Morella ligt op een hoogte van 984 meter tussen de bergpassen Torre Miro en Querol en maakt deel uit van het netwerk “Mooiste dorpen van Spanje”, een vereniging ter bevordering van het cultureel toerisme.

 

 

Bezienswaardigheden Morella

 

Het Kasteel van Morella ligt op een hoge rots en is gebouwd op drie verschillende lagen, rondom het complex staan de muren en de torens. Bezienswaardigheden binnen de muren zijn onder andere het centrale plein, het paleis van de gouverneur, een Aljibe (Spaanse waterput), een toren, een oude gevangenis en de restanten van een paleis.

 

De middeleeuwse muren rond het dorp hebben een totale lengte van zo’n 2500 meter, een hoogte van 10 tot 15 meter en een dikte van 2 meter. In de stadsmuur zijn verschillende toegangspoorten en torens gebouwd.

 

De Santa Maria kerk op het plein is een van de mooiste kerken in de regio Valencia en wordt ook wel de aartspriesterkerk genoemd. De Mariakerk van Morella is gebouwd tussen de dertiende en de vijftiende eeuw in de artistieke Valenciaanse gotische stijl, kenmerkend voor het Koninkrijk Valencia. De kerk heeft een indrukwekkende entree en een opvallend mooi interieur.

 

Het aquaduct van Morella ligt in het centrum en is gebouwd in een gotische stijl tussen de dertiende en veertiende eeuw.

 

Er zijn verschillende pleinen met kerken, het stadhuis, barretjes en restaurants, op een van de kleinere pleinen staat een opmerkelijke Spaanse zonnewijzer.

 

Het hele jaar door zijn er verschillende festivals, het belangrijkste festival in Morrela is echter het Sexenni.

Het Sexenni feest wordt gevierd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Vallivana, de beschermvrouwe van Morella.

Het feest wordt sinds 1678 maar eens in de zes jaar gevierd met de processie op de derde zondag van augustus.

 

De straten zijn tijdens het 10-daagse festival mooi versierd met slingers van bloemen en geurige kruiden, er is een processie en er zijn veel verschillende dansen met traditionele kostuums, theater en muziek.

Het eerstvolgende Fiesta del Sexenni de Morrela wordt pas weer gevierd in 2024.

 

 

In het dorpje en in de groene heuvelachtige omgeving liggen kleinschalige hotels en appartementen maar het bergdorp kan ook goed bezocht worden vanuit onder andere de kustplaatsen Cambrils of Tarragona.