Ojen

 

Ojen in Spanje ligt in de provincie Malaga, regio Andalusië, tien kilometer ten noorden van de stad Marbella en op korte afstand van de zee. Het is een mooi gelegen bergdorp op een hoogte van 309 meter met rondom het dorp de bergen van het Sierra Blanca gebergte en de Sierra de Alpujata. Ojen is van oorsprong een Moors dorp, net als het nabij gelegen Istan en in het dorp zijn nog de restanten van het oude kasteel te zien.

 

 

Bezienswaardigheden Ojen

 

De Mariakerk is gebouwd aan het begin van de zestiende eeuw op de plaats van een oude moskee. Op het plein met rondom de palmbomen ligt de bron, in het verleden een belangrijk watertappunt voor reizigers en nu een gezellig plein om elkaar te ontmoeten.

 

Op een heuvel liggen de restanten van het Arabische kasteel, delen van een muur en een toren liggen op het hoogste punt van het dorp.

 

In een voormalige molen is nu het molenmuseum gevestigd, in het museum is de molensteen en een pers te zien en er is een leuke uitleg hoe de olijfolie hier na de jaarlijkse oogst vroeger werd geperst.

 

Het Wijnmuseum met veel bezienswaardigheden en uitleg hoe de Malaga wijn vroeger en nu wordt gemaakt.

 

In het dorp Ojen zijn jaarlijks een aantal festivals: op 28 januari het carnaval en de officiële Dag van Andalusië.

 

Op 1 mei is er een soort voorjaarsfeest met een pelgrimstocht naar de Cruz del Juanar of een andere mooie plaats in de natuur en in de bergen met dans en lokale gerechten. In de laatste week van juli het Flamenco festival en op 1 november en de eerste zondag na Allerheiligen is er een kastanjefestival met geroosterde tamme kastanjes.

 

Het dorp Ojen ligt in een groene heuvelachtige omgeving met veel grotten en vanuit het dorp zijn er verschillende wandelpaden naar de Sierra Blanca of naar het nabij gelegen natuurpark Sierra de las Nieves.

Het dichtstbijzijnde uitzichtpunt vanuit het dorpje is de wandelroute naar het monument voor de berggeit, al eeuwenlang een belangrijk dier voor de bergbewoners.

 

Cruz de Juanar

 

De bekendste wandelroute in deze omgeving is de tocht van Ojen naar de Cruz de Juanar op een hoogte van 1.178 meter. Op deze berg ligt ook de berghut Refugio de Juanar. De Cruz de Juanar is een schitterend uitzichtpunt met op de top van de berg een gietijzeren kruis en uitzicht op het dorp Ojen.

 

 

Volgens de lokale legende waren een stel vissers in hun boot aan het dobberen op de woeste zee zonder land in zicht en bang om te verdrinken. In hun wanhoop zeiden ze een kruis te zullen plaatsen op het eerste stuk land dat binnen hun bereik kwam, toen ze veilig aan de voet van de Costa Blanca aan wal kwamen hebben ze daadwerkelijk een kruis geplaatst op de berg. Cruz de Juanar is nu een belangrijke plaats waar mensen nog steeds hun wensen of hoop kenbaar maken en op 1 mei is er vanuit verschillende plaatsen in de omgeving een pelgrimstocht naar het kruis.