Picos de Europa

 

Het Nationaal Park Picos de Europa ligt in het noorden van Spanje. Het park heeft een oppervlakte van 646,6 vierkante kilometer en ligt in de regio’s Cantabrië, Asturië en Castilië en León. De Picos de Euopa is een bergketen in Noord-Spanje en maakt deel uit van het lange en imposante Cantabrisch Gebergte.

 

De Picos de Europa oftewel de “Pieken van Europa” is een mooi en woest landschap en ligt zo’n 20 kilometer ten zuiden van de Spaanse noordkust.

 

De bergketen heeft drie massieven, centraal ligt de Urrieles, in het oosten de Andara en in het westen het Cornion bergmassief. In het gebergte liggen veel grotten zoals de Sima de la Cornisa, Sima de Cotalbin en de Torca del Cerro del Cuevon. Het grootste deel van de bergketen Picos de Europa ligt in het nationale park.

 

 

Nationaal Park Picos de Europa

 

Het hoogste punt in het Nationaal Park Picos de Europa is de Torre de Cerredo op een hoogte van 2648 meter. Het laagste punt, de Deva rivier ligt op een hoogte van 75 meter. Picos de Europa is tevens een Unesco biosfeerreservaat en deel van het Gran Cantabrica biosfeer gebied.

 

In Fuente Dé ligt het station van een kabelbaan, vanuit de kabelbaan is er een schitterend uitzicht op de omgeving. De top van de kabelbaan ligt op 1847 meter hoogte en het uitzichtpunt wordt El Cable of Mirador de El Cable genoemd. Tussen Fuente Dé en El Cable liggen verschillende klim- en wandelroutes.

 

Meren van Covadonga

Meren van Covadonga

 

De meren van Covadonga zijn twee gletsjermeren, het Enol-meer en het Enrica-meer. De meren Enol en Enrica liggen centraal in het nationale park. De weg van het dorp Covadonga naar de meren is een populaire fietsroute en onderdeel van de wielerwedstrijd de Ronde van Spanje oftewel de Vuelta.

 

Het dorp Covadonga heeft een historische waarde, in de achtste eeuw vond hier de Slag van Covadonga plaats, een opstand van de christenen tegen de Moren. Don Pelayo stichtte hierna het koninkrijk Asturië, in het dorp staan een standbeeld van hem en een basiliek. De basiliek van Santa Maria la Real de Covadonga is gebouwd van roze kalksteen in de periode 1877-1901. Het is een pelgrimsoord en de Maagd van Covadonga is de beschermheilige van Asturië. De kerk grenst aan de Heilige grot waar Don Pelayo is begraven.

 

 

Flora en fauna

 

De flora bestaat onder meer uit uitgestrekte loofbossen met beuken, kastanje, zomereik, steeneik, taxus, jeneverbes en blauwe bosbes. In totaal zijn er circa 1600 plantensoorten in het natuurgebied. De fauna is ook zeer soortenrijk met onder meer de bruine beer, vos, das, boommarter, hermelijn, de gems, veel soorten vleermuizen, de auerhoen en de steenarend.

 

 

Ecotoerisme

 

In het nationale park Picos de Europa zijn veel vormen van ecotoerisme ontwikkeld. Het is mogelijk om te wandelen over oude Romeinse wegen, fietsen, mountainbiken, klimmen, paardrijden, zeilvliegen of hanggliding, een tocht met de kabelbaan te maken en in de winter te langlaufen of te sneeuwwandelen. Een deel van de mooie Spaanse historische lange afstand wandelroute GR-1 loopt door het natuurgebied en in de dorpen zijn verschillende traditionele ambachten te zien. De herders in het gebied staan bekend om de bijzondere kaassoorten uit de grotten, genoemd naar de streek waar ze zijn gemaakt zoals de Cabrales, Leon, Picon de Bejes-Tresviso, Valdeon, Liebana, Gamonedo of de Beyos kazen.