Praktische informatie Spanje

 

Spanje heeft een oppervlakte van 505.992 vierkante kilometer en ruim 48 miljoen inwoners.

 

 • De vliegtijd vanaf Nederland naar Spanje is afhankelijk van de bestemming. De vliegtijd van Amsterdam naar de Canarische Eilanden is 4 uur en 10 minuten, de vliegtijd van Amsterdam naar de Balearen eilanden zoals Ibiza en Majorca is 2 uur en 25 minuten. De vliegtijd vanaf Amsterdam naar het vasteland van Spanje naar Barcelona is 2.10 uur, naar Sevilla 2.55 uur, naar Malaga 3 uur.
 • Openbaar vervoer: er zijn ruim 30 internationale luchthavens in Spanje. Er zijn goede treinverbindingen naar bijna elke stad in Spanje, er zijn veel hogesnelheidslijnen en het hogesnelheidsnetwerk van Spanje is het langste van heel Europa. Acht Spaanse steden zoals Madrid, Barcelona, Malaga, Sevilla en San Sebastian hebben een metronetwerk.
 • Tijdsverschil: op het vasteland van Spanje en de Balearen is er zowel in de zomer als in de winter geen tijdsverschil met Nederland. Op de Canarische Eilanden is het zowel in de zomer als in de winter 1 uur vroeger dan in Nederland.
 • Het kraanwater in Spanje is wel geschikt als drinkwater maar de kwaliteit van het water verschilt per regio en er zit vrij veel kalk en chloor in het kraanwater waardoor de meeste Nederlanders het water niet lekker vinden en liever flessen water kopen. Een uitzondering hierop is het kraanwater in Madrid en omgeving waar het kraanwater van uitstekende kwaliteit is. In de kustgebieden en op de Canarische Eilanden in het beter om flessenwater te kopen.
 • Winkels zijn over het algemeen geopend van 09:00 tot 14:00 uur en van 17:00 tot 20:00 uur. In het centrum van grote steden blijven de meeste winkels ook tijdens de siësta geopend. Op zaterdag sluiten sommige winkels om 14:00 uur. Musea en andere bezienswaardigheden zijn vaak gesloten op maandag.
 • In elke hoofdstad van een provincie en in veel toeristische plaatsen is een toeristen informatiecentrum, herkenbaar aan de i van “informacion” of “oficina de turismo”. Er zijn gratis folders en kaarten of entreetickets voor bezienswaardigheden te koop.
 • De munteenheid in Spanje is de Euro, in de steden en in de meeste dorpen is wel een pinautomaat.
 • Het voltage in Spanje is 220 volt, een verloopstekker is niet nodig.
 • Voor een vakantie in Spanje is een geldig paspoort of identiteitskaart nodig die tot en met de terugkomst in Nederland geldig moet zijn. Er is geen visum nodig voor Spanje. Bij het verlies van paspoort of bij andere problemen kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Madrid, de ambassade is in geval van nood 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, telefoonnummer:  +34 91 353 75 00 
 • Noodnummers in Spanje: Het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance. Er wordt meestal Engels of Duits gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon.

  De lokale noodnummers in Spanje zijn: Brandweer: 080, Politie: 091, Ambulance: 061