Priorat

 

Priorat is een comarca (streek) in de provincie Tarragona in de regio Catalonië in het noordoosten van Spanje. Falset is de hoofdstad van de comarca, Falset ligt 37 kilometer ten westen van Salou, 42 kilometer ten westen van de stad Tarragona en op 140 kilometer van Barcelona. De provincie Tarragona ligt aan de mooie kuststreek Costa Dorada. De comarca Priorat is heuvelachtig en ligt in het Catalaans kustgebergte, Priorat wordt begrensd door de rivier de Ebro, in het noorden ligt het Montsant gebergte en het centrale gedeelte van Priorat is een beroemde wijnstreek. In het gebied liggen een aantal dorpen zoals La Morera de Monsant, Scala, Vilella Alta, Vilella Baja en Escaladei.

 

Priorat Spanje

 

Sierra de Montsant

 

natuurpark Montsant

 

De Sierra de Montsant is een bergketen en een natuurpark in de streek Priorat, op de hellingen ligt de wijnstreek Montsant. De Sierra de Montsant wordt ook wel “heilige berg” of de “gezegende berg” genoemd vanwege de vele kloosters en kluizenaarsgrotten.

 

 

De Sierra de Montsant ligt tussen de rivieren Siurana en Montsant en heeft een oppervlakte van 135 vierkante kilometer. Het is een bijzonder mooi en onbekend landschap met fascinerende kalksteen rotsformaties en veel grotten van rode zandsteen. Het hoogste punt in de Sierra de Montsant is de Roca Corbatera met een hoogte van 1163 meter. In het natuurpark groeit een mediterrane vegetatie met oude bossen met onder andere steeneik en er zijn veel soorten vogels waaronder de slechtvalk, havikarend en de steenarend.

 

In de Sierra de Montsant liggen verschillende oude, maar goed aangegeven wandelroutes via onder andere de brug Pont de Cavaloca. De dorpen rondom Montsant zijn een goede uitvalsbasis voor schitterende wandelingen in het ruige gebied of door de wijngaarden.

 

 

Wijnen Priorat en Montsant

 

De Montsant en de Priorat wijnen zijn erkend als respectievelijk DO en DOQ (Denominació d’Origen Qualificada). De Priorat wijn is sinds 2009 een DOCa, het hoogste kwalificatie niveau voor een wijnstreek, waarvan er slechts twee in Spanje zijn. De krachtige rode wijnen zijn gemaakt van de traditionele Garnacha druif, door de lage productie is de wijn kostbaar. De eerste wijnproductie stamt uit de 12de eeuw toen de monniken uit het Kartuizer klooster Scala Dei de wijnbouw introduceerde. De wijngaarden zijn geplant op de hellingen met terrassen op een hoogte van 100 tot 700 meter. DOQ Priorat is bijna volledig omringd door de DO Montsant en deze wordt in soortgelijke stijl verbouwd.

 

Het wijngebied is van vulkanische oorsprong met een bodem van roodachtig en zwart leisteen en kleine deeltjes mica, hierdoor reflecteert het zonlicht en conserveert warmte. De bovengrond bestaat uit ontbonden leisteen en mica, deze bodemeigenschappen geven een  bijzondere kwaliteit wijn en houden de wijnstokken stevig verankerd. De DO Montsant is de enige regio in Catalonië waar koosjere wijn wordt geproduceerd. In totaal zijn er circa 30 wijnbouwers in het gebied waar men een rondleiding kan krijgen. De oude wijnmakerij in Falset is ontworpen door de architect Cesar Martinell i Brunet, een leerling van Antoni Gaudi. Hij bouwde bijzondere wijnkelders met veel bogen, ook wel wijnkathedralen genoemd. Het gebouw van de wijncoöperatie Cornudella de Montsant, ook ontworpen door Cesar Martinell, is een historisch monument en een cultuurgoed van nationaal belang.