Ronda

 

Ronda ligt in de provincie Malaga in de regio Andalusië in het zuiden van Spanje, circa 100 kilometer ten westen van de stad Malaga. Ronda heeft een schitterende ligging op  de rand van een kloof in de bergen op een hoogte van 723 meter. Door de stad loopt de Guadelevin Rivier, de rivier heeft een steile kloof uitgesleten met een diepte van zo’n 100 meter, over de Tajo de Ronda kloof liggen drie bruggen.

Ronda Spanje

 

In de bergen rondom de stad groeit de Spaanse zilverspar (Abis pinsapo). Ten oosten van Ronda ligt het natuurpark Sierra de las Nieves, ten zuiden de Genal vallei, ten westen het natuurpark Sierra de Grazalema en ten noorden de landelijke gemeente Campillos. Ronda is vaak het eindpunt van de Witte dorpen route en heeft een aantal bezienswaardigheden.

 

Kloof Tajo de Ronda

 

kloof Tajo de Ronda

 

De kloof Tajo de Ronda is uitgesleten door de Guadelevin rivier en heeft een lengte van 500 meter, een diepte van 100 meter en een breedte van 50 meter. De kloof deelt Ronda in tweeën, aan de ene zijde ligt Mercadillo, de markt of de bazaarwijk en aan de andere zijde La Ciudad, de oude stad. Rond de kloof leven onder andere gierzwaluwen, de torenvalk en de slechtvalk, over de kloof liggen drie bruggen.

 

Bruggen Ronda

 

oude brug Ronda

 

nieuwe brug Ronda

De Puente Viejo, de Oude Brug, is de oudste en de kleinste brug. De Puente Viejo werd gebouwd in 1616 op de restanten van een Arabische brug en is nu een voetgangersbrug.

 

De Puente Romana, de Romeinse brug, of ook wel de Puente Arabe genoemd ligt op de fundamenten van een oude Romeinse brug. De brug ligt naast de Puente Viejo maar ligt een stuk lager.

 

De Puente Nuevo, de Nieuwe Brug, is de meest karakteristieke brug en de langste brug van Ronda.

 

De Puente Nuevo is gebouwd 1759 en 1793, bovenin de brug zijn ruimtes die tijdens de Spaanse burgeroorlog gebruikt werden als gevangenis. Hier is nu een permanente tentoonstelling te zien over de geschiedenis en de bouw van de brug.

 

Plaza de Toros van Ronda

 

De Plaza de Toros van Ronda is een stierenvechtersarena en ligt aan de westkant van Ronda. De arena is gebouwd tussen 1779 en 1785.

In het verleden waren er beroemde stierenvechters in Ronda en de plaats werd gezien als een van de belangrijkste geboorteplaatsen van het stierenvechten. Tegenwoordig zijn er zelden nog gevechten.

 

De arena wordt wel gebruikt voor optredens, de zangeres Madonna heeft hier haar muziekvideo “Take a Bow” opgenomen. Bij de stierenvechtersarena ligt het Museum van de Koninklijke Cavalerie waar onder andere de oorsprong en de evolutie van het stierenvechten te zien is.

 

La Ciudad

 

La Ciudad is de Oude stad, hier liggen de kerken Santa Maria la Mayor en de kerk Espiritu Santo beide gebouwd in de vijftiende eeuw. Naast de Santa Maria la Mayor kerk ligt het Ronda wijnmuseum, het museum was vroeger een oude wijnmakerij, nu zijn er tentoonstellingen, een overdekt terras met wijnproeverij en een winkel.

 

In de wijk ligt ook het stadhuis, het Mondragon paleis met het Archeologisch museum van Ronda en het Salvattiera paleis met vier Inca beeldjes. Andere bezienswaardigheden in de Oude stad zijn het Casa del Rey Moro een huis met een doolhof aan trappen, twee torens en tuinen met vijvers en fonteinen en het Casa del Gigante, een huis met een gigantisch standbeeld. De Alminar San Sebastian is een minaret die oorspronkelijk deel uitmaakte van een moskee en later de kerktoren werd van de kerk San Sebastian.

 

Mercadillo

 

 

De wijk Mercadillo of de markt is de modernere stad, bezienswaardigheden zijn hier onder andere de stierenvechtersarena, de bomenboulevard en de botanische tuin Alameda del Tajo, het theater en een aantal kerken. Een van de meest opvallende kerken is de Socorro kerk op het Socorro plein, de huidige kerk werd gebouwd tussen 1950 en 1956 omdat de oude kerk volledig werd verwoest in een brand.

 

Serrania de Ronda

 

Serrania de Ronda

Ronda is de hoofdstad van de comarca (streek) Serrania de Ronda, binnen de Serrania de Ronda liggen de natuurparken Sierra de Grazalema en Sierra de las Nieves en veel kleine dorpen.

Het gebied is populair om te wandelen, te vogelen, te klimmen en om grotten te bekijken.

De streek is een belangrijke trekroute voor vogels en er kunnen zeldzame vogels worden waargenomen. Het is een bosrijk gebied met veel riviertjes en soms velden met zonnebloemen, tarwe of olijfboomgaarden.