Salamanca

 

Salamanca Spanje
Salamanca gouden stad

De stad Salamanca ligt aan de rivier Tormes in de provincie Salamanca in de regio Castilië en Leon in Spanje, 210 kilometer ten noordwesten van Madrid. De Oude stad van Salamanca is een werelderfgoed monument met de oudste universiteit van Spanje en een van de oudste universiteiten van Europa. In het historische centrum staan romaanse, gotische, Moorse, renaissance en barokke monumenten. De Plaza Mayor en veel gebouwen hebben de bouwstijl van de familie Churriguera, ook wel het Churriguerisme genoemd.

 

Salamanca is ook nu nog een van de bekendste studentensteden van Spanje, een gezellige stad met veel bezienswaardigheden, tapasbars, discotheken en lokale en internationale studenten die een studie of taalcursus volgen.

 

Salamanca wordt wel La Dorada, de “Gouden stad” genoemd, veel gebouwen zijn gebouwd met goudgeel zandsteen afkomstig uit de steengroeven van Villamayor, vooral bij zonsondergang krijgen de gebouwen een gouden kleur.

 

Bezienswaardigheden Salamanca

Plaza Mayor Salamanca

 

 

Het Plaza Mayor is het grote plein in het centrum van de stad, het is een belangrijke ontmoetingsplaats. Aan het plein ligt het stadhuis en rondom het plein zijn veel restaurants, ijssalons en winkels. Het Plaza Mayor wordt door Unesco het meest luxueuze barokke plein van Spanje genoemd.

 

 

 

Er zijn twee kathedralen in Salamanca, de oude kathedraal en de nieuwe kathedraal. De Oude Kathedraal, Catredral Vieja, is gebouwd in de 12de eeuw met de Torre del gallo, een Byzantijnse toren. In het interieur van de Oude Kathedraal zijn muurschilderingen te zien, een Italiaans altaarstuk van de kunstenaar Dello Delli en het Byzantijnse Mariabeeld Virgen de la Vega. Santa Maria de la Vega of Virgen de la Vega is de beschermheilige van Salamanca, elk jaar op 8 september is haar feestdag. De Nieuwe Kathedraal, Catedral Nueva, in Salamanca is gebouwd tussen 1513 en 1733 in laatgotische en barok stijl. Er is een imposant interieur met 20 kapellen.

 

 

De Universiteit van Salamanca is opgericht in 1218 zodat de inwoners van koninkrijk Leon in hun eigen omgeving konden gaan studeren. De Universiteit van Salamanca heeft nu circa 35.000 studenten uit het binnen- en buitenland. Luis de Leon een van de grootste lyrische dichters van Spanje werkte als rector aan de universiteit. Wegens een vertaling van het Hooglied werd hij in 1571 voor vijf jaar opgesloten, na zijn gevangenisschap begon hij de lezing in de collegezaal met de woorden: “Zoals we gisteren zeiden…..”. De collegezaal van Luis de Leon is nog in originele staat te bezichtigen, ook staat er een groot standbeeld van hem op de binnenplaats. Er zijn verschillende collegegebouwen zoals het Colegio de los irlandeses, Colegio de Huerfanos, Colegio San Pelayo, Colegio Santa Catalina, Colegio de San Ambrosio, Colegio de l’Universitad Pontificia en Colegio de Anaya.

 

Kloosters in Salamanca zijn onder andere de Convento de las Duenas, Convento Isabeles, de restanten van het Franciscaanse klooster San Antonio el Real en het Convento de San Estaban. Bij de rivier ligt de romaanse kerk San Marcos en een ruim 2000 jaar oude Romeinse brug over de rivier de Tormes. Door de hele stad liggen nog ruim 20 kerken, veel van deze kerken en kloosters staan op de monumentenlijst.

 

Er zijn een aantal paleizen in Salamanca, zoals het Salina Paleis gebouwd in 1538 met veel Italiaanse invloeden. Het Monterry Paleis, een van de mooiste paleizen uit de 16de eeuw en het paleis van Orellana gebouwd in 1576 in een klassieke stijl.

 

Er zijn twaalf verschillende museums in Salamanca en een aantal belangrijke feestdagen zoals 12 juni en 8 september, de jaardagen van de twee patroonheiligen van de stad. Semana Santa in Salamanca (Pasen) is uitgeroepen tot feestdagen van internationaal toeristisch belang.