Segovia

 

Segovia in Spanje is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt in de regio Castilië en Leon, 95 kilometer ten noordoosten van de stad Avila en 90 kilometer ten noordwesten van Madrid. De stad Segovia heeft een mooie ligging aan de voet van het gebergte Sierra Norte de Guadarrama. De oude stad is een werelderfgoed en heeft veel indrukwekkende bezienswaardigheden, de bekendste zijn het magnifieke Romeinse aquaduct en de kathedraal.

 

 

Segovia ligt aan de hoofdroute van de beroemde pelgrimsroute Camino de Santiago de Madrid naar Santiago de Compostella. De stad heeft uitstekende voorzieningen qua hotels en restaurants en trekt dagelijks duizenden bezoekers, een stedentrip naar Madrid wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Segovia.

 

Bezienswaardigheden Segovia

 

De Segovia kathedraal is een bijzonder grote kathedraal in een gotische bouwstijl, gebouwd tussen 1525 en 1577 en gewijd aan de Maagd Maria. Het is een van de laatste gotische kathedralen die in Europa zijn gebouwd.

 

De Segovia kathedraal is gebouwd met drie hoge gewelven en een overdekte wandelomgang, de kooromgang, naar het koor. Opvallend zijn ook de vele mooie ramen met gebrandschilderd glas.

 

Het inposante gebouw heeft een lengte van 105 meter en een breedte van 80 meter, de toren heeft een hoogte van 80 meter en de kerk heeft een mooi interieur.

 

De plafonds van de gewelven hebben sierlijke decoraties, in de zijkapellen hangen veel schilderijen en in de kapel achter het koor is een groot marmeren altaar met verschillende relikwieën te zien.

 

De achterkant van de kathedraal is goed te zien en te fotograferen vanaf de Alcazar met in de winter en in het voorjaar de besneeuwde bergtoppen van Segovia.

 

 

Alcazar van Segovia

 

 

De Alcazar van Segovia is vanwege de bijzondere bouwwijze een van de beroemdste kastelen van Spanje. Het kasteel is gebouwd op een heuvel op een smalle richel tussen twee rivieren en heeft de opvallende vorm van de boeg van een schip.

 

 

Deze Alcazar werd oorspronkelijk gebouwd als vesting in 1122, werd later een koninklijk paleis en is nu een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en in gebruik als museum. Het beroemde kasteel van Segovia is ook een van de kastelen die werd gebruikt als voorbeeld voor het Walt Disney Assepoester kasteel in Florida en Tokio.

 

Aquaduct van Segovia

 

 

Het Aquaduct van Segovia is gebouwd in de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk in de jaren 98 tot 117 n. Chr. en heeft eeuwenlang vers bronwater aangevoerd uit de bergen over een lengte van zeventien kilometer. Het Segovia Aquaduct is, samen met de Pont du Gard in Frankrijk, een van de best bewaarde verhoogde Romeinse aquaducten in heel Europa.

 

  • Er zijn verder in Segovia nog een groot aantal kerken te zien zoals de San Esteban en de San Martin, een oude synagoge en buiten de muren van de oude stad ligt nog een mooi klooster.

 

  • In de stad staan verschillende sculpturen, aan het begin van het aquaduct staat een kopie van het standbeeld van de Capitolijnse wolvin, de Lupa Capitolina, met de tweeling. Volgens de legende zorgde de wolvin voor de beroemde tweeling Romulus en Remus totdat een herder ze vond. De kopie van het standbeeld is een geschenk van Rome aan Segovia ter ere van het 1.000 jarige bestaan van het Romeinse aquaduct.
  • In de stad liggen ruim tien openbare tuinen of stadsparken vaak met sierlijke fonteinen zoals de tuinen van Alcazar en het Dehesapark.
  • Er zijn ruim 12 musea zoals het gastronomisch museum en het museum van de kathedraal.
  • In de zomermaanden vanaf juni tot en met oktober zijn er lokale festivals. Een van de belangrijkste feesten is het festival Maria van Fuencisla elk jaar op 25 september, zij is de beschermheilige van Segovia.
  • In de avond en nacht zijn veel gebouwen mooi verlicht.