Setenil de las Bodegas

 

Setenil de las Bodegas in Spanje ligt in de Spaanse provincie Cadiz in de regio Andalusië, 20 kilometer ten noorden van de stad Ronda. Setenil de las Bodegas is een dorpje dat beroemd is vanwege de indrukwekkende overhangende rotsen boven de huizen. Het dorp ligt ook aan de Witte huizen van Andalusië route, een toeristische route langs de witte dorpen in de bergen en de olijfboomgaarden in deze regio. Dit opmerkelijke dorp is gebouwd op verschillende hoogteniveaus en vooral op het laagste niveau konden de woningen onder de overhangende rots worden gebouwd als een veilige schuilplaats onder de stenen. Door de natuurlijke vorm van het enorme rotsblok hoefden deze woningen niet, zoals meestal het geval is, uitgehouwen te worden in de rotsen.

 

 

Bezienswaardigheden Setenil de las Bodegas

 

In Setenil de las Bodegas zijn vooral in het historische centrum de huizen ingebouwd in de rotsen, de rotsen worden vaak gebruikt als dak voor het huis waardoor het lekker koel blijft in deze huizen tijdens de warme zomermaanden. Onder de overhangende rots liggen ook een stel terrasjes met uitzicht over het dal. Het grote rotsblok is zo uitgesleten door de Guadalporcun rivier, het is een korte rivier met een lengte van 43 kilometer en een zijrivier van de Guadalete rivier. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat deze grotten circa 5.000 jaar geleden al werden bewoond. De meeste grotwoningen zijn gevestigd in de acht belangrijkste straten van het dorp.

 

Op de top van de heuvel staat het Kasteel van Setenil met de restanten van de oude muur en de torens van het vroegere fort.

 

De imposante kerk Nuestra Senora de la Encarnacion heeft Moorse en gotische bouwstijlen en is gebouwd tussen de vijftiende en zeventiende eeuw.

 

In het oude stadhuis is tegenwoordig het toeristen informatie kantoor gevestigd met veel info over het dorp, de omgeving en de witte dorpen route van de regio.

 

Andere bezienswaardigheden in het dorp en de directe omgeving zijn nog een aantal kerken, grotten en bruggen.

 

 

Setenil de las Bodegas is bereikbaar per auto maar er is ook een treinstation, deze ligt op de treinroute Granada-Algeciras. In het dorp zijn een groot aantal woningen als Casa onder de rotsen heel sfeervol ingericht als hotel of pension en in het nabij gelegen Ronda is een ook ruime keus in hotels. Op korte afstand van het dorp ligt de bezienswaardige stad Ronda, het archeologische terrein van de Romeinse stad Acinipo en het natuurpark Sierra de Grazalema.