Siega Verde

 

Siega Verde in Spanje en de Coa vallei in Portugal is een gezamenlijk werelderfgoed met prehistorische rotstekeningen. Siega Verde ligt in de provincie Salamanca in de Spaanse regio Castilië en Leon. De rotstekeningen zijn ontdekt in 1988 toen er een inventarisatie werd gemaakt door twee archeologen van de Universiteit van Salamanca van het grote archeologische gebied in het sroomgebied en de vallei van de Agueda rivier.

 

 

De Agueda rivier is een zijrivier van de Douro rivier, de rivier ontspringt in de heuvels bij het dorp Navasfrias in de gemeente Ciudad Rodrigo ten zuidwesten van Salamanca en mondt uit in de Douro in Portugal bij het dorp Barca de Alba in het natuurpark Douro international.

De rivier Agueda heeft een lengte van 176 kilometer en vormt de natuurlijke grens tussen Spanje en Portugal, bij deze grens ligt een internationale brug.

 

Siega Verde ligt circa twee kilometer ten westen van het dorp Castillejo de Martin Viejo en vijftien kilometer ten noordwesten van de stad Ciudad Rodrigo. De archeologische site ligt in een mooie natuurlijke wandelomgeving en is bereikbaar via een oude Romeinse brug tussen Castillejo Martin Viejo en Serranillo. Er is een bezoekerscentrum met veel informatie over het leven van de vissers en jagers in het geologische tijdperk late Pleistoceen. De rotstekeningen of petrogliefen zijn goed te zien maar staan ter bescherming wel achter een hek.

 

 

Er zijn rotstekeningen gevonden van ruim 20.000 jaar geleden maar ook latere rotstekeningen van circa 12.000 jaar oud. Er zijn in totaal 94 archeologische plaatsen gevonden met in totaal ruim 500 rotsgravures over een lengte van 80 kilometer. De afbeeldingen zijn vooral dieren, zoals paarden, stieren, herten en geiten. Het is de belangrijkste verzameling rotskunst op het Iberisch schiereiland.