Sierra de Cazorla, Segura en Las Villas

 

Het Natuurpark Sierra de Cazorla, Segura en Las Villas in Spanje ligt in de provincie Jaen in de regio Andalusië bij de plaats Cazorla en ten noordoosten van de plaatsen Granada en Jaen. Het natuurpark heeft een oppervlakte van 2.143 vierkante kilometer en is hiermee het grootste beschermde natuurgebied van Spanje.

 

 

Het Natuurpark Sierra de Cazorla, Segura en Las Villas is tevens een biosfeerreservaat en een speciale beschermingszone voor migrerende vogels. Het gebied bestaat uit de twee lange bergruggen: de Sierra de Cazorla en de Sierra de las Villas, tussen de bergen stromen de Guadalquivir rivier die ontspring in de Sierra de Cazorla en de Segura rivier die ontspringt bij Fuente Segura bij de stad Santiago-Pontones.

 

 

Het is een schitterend natuurgebied met steile hellingen, riviertjes, het centraal gelegen stuwmeer Pantano del Tranco, indrukwekkende rotspartijen, grotten en veel bomensoorten, het gedeelte bij Las Villas is nog wat ruiger dan de Cazorla.

 

In het grote gebied is ook veel cultureel erfgoed met bergdorpen zoals Segura de la Sierra met een kasteel of kerken en witte huizen. Grenzend aan het park liggen de historische stadjes en werelderfgoed Baeza en Ubeda.

 

De vier bergketens in het natuurpark zijn de: Sierra de Cazorla, de Sierra de Las Villas, de Sierra de Segura en de Sierra del Pozo, de hoogste toppen in deze bergketens hebben een hoogte van ruim 1.800 tot ruim 2.000 meter.

 

Flora en fauna

 

Binnen het Natuurpark Sierra de Cazorla, Segura en Las Villas ligt het grootste aaneengesloten bosgebied van Spanje, op de hoger gelegen gedeeltes staan vooral veel dennen waarbij de bijna 1.000 jaar oude zwarte dennen de oudste bomen van Spanje zijn. Verder groeit er de aleppoden, de arbutus; dit zijn grote bomen of struiken uit de heidefamilie, de mastiekboom, verschillende eikensoorten en de zeeden.

 

Aan de oevers van de rivieren groeien onder andere essen, wilgen, populieren, riet en lisdodde, in het natuurgebied komen circa 1.300 soorten planten voor, waarvan 24 soorten endemisch zijn voor dit gebied. In de botanische tuin Torre del Vinagre zijn meer dan 300 soorten planten te zien die in het natuurgebied groeien.

 

De fauna in het gebied is ook rijk en gevarieerd, er leven damherten, berggeiten, wilde zwijnen, Iberische steenbokken en moeflons. Er zijn circa 130 soorten vogels, vooral roofvogels zoals de vale gier, steenarend, havikarend en de lammergier.

 

Wandelen Sierra de Cazorla

 

Er zijn verschillende goede wandelroutes in het natuurgebied zoals het langeafstandswandelpad de GR-247 met een lengte van 478 kilometer bestaande uit 21 etappes. De routes lopen vaak van dorp naar dorp over oude handelswegen. Alle etappes zijn als dagwandeling te lopen en aan het einde van elke etappe is het mogelijk om te overnachten.

 

 

De Cerrade de Elias is een wandeltocht met een lengte van 22 kilometer door de kloof van de Borosa rivier of maak een dagtocht door de Sierra de Cazorla met een lengte van 17 kilometer. De beste wandelperiodes zijn vanaf maart tot half juni en september en oktober.

 

 

In de plaats Jaen ligt het bezoekerscentrum Torre del Vinagre en in de plaats Cazorla is ook een informatiecentrum. Er zijn goede wandelkaarten te koop en er is veel informatie beschikbaar over het grote natuurpark, de wandelroutes en de mogelijkheden voor bergbeklimmen en kajakken. Er zijn goede overnachtingplaatsen in het natuurgebied en in de omliggende dorpen, van campings, berghutten tot kleinschalige hotels en pensions.