Sierra de las Nieves

 

Het Natuurpark Sierra de las Nieves ligt in de provincie Malaga, regio Andalusië in Spanje, 60 kilometer ten oosten van de stad Malaga. De Sierra de las Nieves is te vertalen als het gebergte van de sneeuw, de hoogste piek is de Torrecilla (het torentje) op een hoogte van 1.919 meter in de gemeente Tolox. Op deze top ligt in de winter vaak sneeuw en er komen relatief veel sneeuwstormen voor.

Het natuurpark met een oppervlakte van 30 vierkante kilometer maakt deel uit van het grotere Unesco biosfeerreservaat Sierra de las Nieves y su entorno met een oppervlakte van bijna 94 vierkante kilometer.

 

De Sierra de las Nieves is een deel van de Betische cordillera ook wel de Andalusische bergen genoemd, een bergketen in het zuiden van Spanje tot aan het oosten in de Spaanse regio Valencia.

 

De Sierra de las Nieves is een karst- of kalksteen gebergte met indrukwekkende grotten, tunnels en zinkgaten met een vrije val tot wel 1.100 meter, een rijke flora en fauna en de bron van de Guadalevin rivier. De Guadalevin is een korte rivier en een zijrivier van de Guadiaro, de rivier loopt door de indrukwekkende en beroemde kloof in de stad Ronda. In het natuurpark ligt een netwerk van kronkelige wandelpaden, bospaden en klimroutes.

(klik op de kaart voor een vergroting)

 

 

De belangrijkste toegang tot het centrum van het park ligt op de weg van Ronda naar San Pedro de Alcantara maar er zijn veel meer routes mogelijk, bijvoorbeeld vanuit Tolox, El Burgo, Yunquera, Monda en de route van Quejigales naar Torrecilla. Het zijn over het algemeen vrij zware routes die vaak met een gids worden gelopen, in het gebied zijn weinig voorzieningen en het is zeker noodzakelijk om voldoende water mee te nemen.

 

 

In de lokale toeristen informatie kantoren aan de kust in de stad Malaga en omgeving en in het binnenland in de stad Ronda is veel informatie te krijgen over de mogelijkheden van wandelen of klimmen in het natuurgebied.

 

 

In het natuurpark Sierra de la Nieves zijn uitgebreide bossen met de Spaanse zilverspar, de Portugese eik, de kurkeik en de steeneik. In het gebied leeft verder onder andere de berggeit, steenbok en ree en er zijn veel soorten roofvogels. Vogels die in het natuurgebied voorkomen zijn: de steenarend, slangenarend, dwergarend, havikarend, de vale gier, verschillende soorten uilen, de boomvalk, de slechtvalk en haviksoorten zoals de sperwer.

 

Pozo de Nieve – Sneeuwput

 

De Sierra de las Nieves heeft zijn naam niet alleen te danken aan de besneeuwde toppen in de winter maar ook aan de sneeuwputten die hier vroeger werden aangelegd. In zo’n Spaanse sneeuwput, een Pozo de Nieve, werd de sneeuw verzameld en aangestampt zodat er in de zomer ook ijs was om producten te koelen. Een Pozo de Nieve was een praktisch bouwwerk, een moeizaam in de berg uitgegraven put met een diepte van zo’n vijf meter en een diameter van zo’n zeven tot tien meter werd compleet van binnenuit opgemetseld. De verzamelde sneeuw werd goed aangestampt tot ijs met een soort houten stamper, op elke halve meter ijs werd een laag van stro gelegd en onderin de put werd via drainage het smeltwater afgevoerd.

In de zomermaanden werd het ijs, goed ingepakt in stro, met ezels vervoerd en gekocht door jagers en rijke stedelingen. Dit zware werk van de ijsmakers werd gedaan tot aan het begin van de twintigste eeuw en de uitvinding van de elektrische koelkast.

 

De Sierra de la Nieves grenst aan de bergketen Sierra Blanca en in het natuurpark ligt de gemeente Tolox, vanuit het gelijknamige dorp is het natuurgebied via een bospad bereikbaar. Rondom het natuurpark liggen de dorpen Monda, Ojen en Istan en de stad Ronda. Vanuit de kustplaats Marbella zijn er ook excursies mogelijk naar het ruige natuurgebied.