Sierra Nevada

 

Het Nationaal Park Sierra Nevada ligt in de regio Andalusië in Spanje in de provincies Granada en Almeria, het is het grootste nationale park van Spanje met een oppervlakte van 862 vierkante kilometer.

 

Sierra Nevada Spanje

Nationaal Park Sierra Nevada is een schitterend ruig en uitgestrekt natuurgebied met hoge bergen, steile kloven, puinhellingen, rivieren, meren en bossen. Binnen de grenzen van het nationale park ligt de Genil Rivier die uitmondt in de Guadalquivir, veel zijrivieren van de Guadalfeo Rivier en een groot gedeelte van het Spaanse Sierra Nevada gebergte, een gebergte met 15 bergtoppen hoger dan 3.000 meter. De hoogste berg in de Sierra Nevada is de Mulhacen met een hoogte van 3.482 meter, dit is tevens de hoogste berg van het Iberisch Schiereiland en de hoogste berg op het vasteland van Spanje. Het nationale park Sierra Nevada is niet alleen een natuurgebied maar ook een cultureel erfgoed gebied met oude Romeinse en Arabische monumenten en restanten van de lokale architectuur van Alpujarra in het zuiden van het Sierra Nevada gebergte.

 

 

Flora en fauna

 

Het nationaal park Sierra Nevada is uniek vanwege de rijke flora met de vele inheemse plantensoorten en het natuurgebied is een Unesco biosfeerreservaat, een Natura-2000 gebied en ligt binnen de grenzen van het iets grotere Natuurpark Sierra Nevada. In de Sierra Nevada groeien circa 2.100 plantensoorten waarvan circa 70 soorten endemisch zijn.

 

 

Er zijn twee botanische tuinen waar vooral de endemische en de inheems plantensoorten van de Sierra Nevada worden beschermd en onderzocht. De botanische tuin Cortijuela ligt op de hellingen van de berg Trevenque. De hoog gelegen botanische tuin Hoya de Pedraza doet vooral onderzoek naar de bomen in het gebied en ligt bij het dorp Pradollano.

 

In het gebied leeft de Sierra Nevada steenbok (Capra pyrenaica hispanica), een ondersoort van de Spaanse steenbok of Iberische steenbok (Capra pyrenaica). Andere dieren die hier leven zijn onder andere de steenmarter, de sneeuwmuis, de vos en de wezel. Het is een vogelrijk gebied met onder andere de steenarend en de slechtvalk, in totaal zijn er 84 soorten broedvogels waargenomen. Een opvallende vlinder is de Parnassius apollo nevadensis, een ondersoort van de Apollovlinder.

 

Activiteiten en Pradollano

 

In het nationale park Sierra Nevada zijn veel activiteiten mogelijk zoals wandelen, fietsen of mountainbiken, bergbeklimmen, paragliding, paardrijden, vogelen en het observeren van steenbokken. Er zijn een aantal berghutten die speciaal zijn ontworpen voor wandelaars en klimmers. De top Mulhacen en de Pico Veleta zijn relatief gemakkelijk te bereiken, de Pico Alcazaba is wat moeilijker bereikbaar. In de wielerronde de Ronde van Spanje is de Sierra Nevada regelmatig een finishplaats in een bergetappe.

 

In het noorden van de Sierra de Nevada ligt het Canales reservoir bij het dorp Guejar Sierra, startpunt voor beklimming van de Mulhacen, Pico Veleta en de Pico Alcazaba. Het is tevens het begin van de Vereda de la Estrella, een van de beroemdste wandelingen in de Sierra Nevada in Spanje. In de winter kan men skiën of snowboarden in het skigebied van de Sierra Nevada, het Sierra Nevada Ski Station ligt bij Pradollano, het enige bewoonde dorp in deze wintersport omgeving. Pradollano ligt op een hoogte van 2078 meter en is het hoogst gelegen dorp van Spanje. Het dorp heeft circa 230 vaste inwoners en ruim 4.500 hotelbedden, het skioord trekt ook veel dagjesmensen.

 

 

Er zijn twee bezoekerscentra met veel informatie over het nationale park, in het westen ligt El Dornajo op korte afstand van Pradollano en met schitterend uitzicht op Guejar Sierra. In het oosten van het park ligt het bezoekerscentrum   Laujar de Andarax.