Masca

 

Masca Tenerife

Masca is een bergdorp op circa 700 meter hoogte in de Macizo de Teno, het Teno-massief, in het noordwesten van Tenerife. Masca ligt negentien kilometer ten noorden van Puerto de Santiago en elf kilometer ten zuiden van Buenavista del Norte. Masca was vroeger een toevluchtsoord voor piraten, het voormalige piratennest is nu een rustig gelegen traditioneel dorp aan het begin van de Barranco de Masca, de Masca-kloof.

 

Teno-massief

 

Het Macizo de Teno, het Teno-massief is een berggebied met diepe ravijnen tussen hoge bergwanden. Het Teno-massief is een vulkanisch reliëf en wordt al sinds de oudheid bewoond. Er zijn archeologische restanten van Guanches nederzettingen, de oorspronkelijke inwoners van de Canarische Eilanden. Bewoonde dorpen in de bergen zijn: Masca, Teno Alto, Los Carrizales, El Palmar, Las Portelas en Las Lagunetas, de bewoners leven nog traditioneel en zijn agrariërs. Het Teno-massief loopt door tot aan Punta de Teno, het is de meest noordwestelijke punt van Tenerife. De Punta de Teno staat bekend om de vuurtoren, het pure landschap, het visrijke water en als een van de mooiste gebieden om te duiken.

 

 

Teno natuurpark

 

In de Teno bergen ligt het Teno Rural Park met een oppervlakte 8063 hectare, het Teno Natuurpark is een beschermd natuurgebied en ligt tussen de plaatsen Santiago del Teide, Los Silos, El Tanque en Buenavista. Het is een belangrijk flora en fauna gebied met laurierbossen op de Monte del Agua en de Baracan hellingen en aan de Punta de Teno de oorspronkelijke kustvegetatie met grote groepen rotsplanten. Er leven veel vogelsoorten zoals de endemische Laurier duif (Columba junoniae) en de Bolles laurierduif (Bollii Columba) maar ook veel roofvogels zoals de sperwer (Accipiter nisus). Vanaf de kust is er uitzicht op het eiland La Gomera.

 

Masca-Kloof

 

Een wandeling of eigenlijk trektocht door de Masca-kloof, de Barranco de Masca, kan gemaakt worden vanaf het dorp Masca naar Playa de Masca, het strand aan de kust van de Atlantische Oceaan. De trektocht door de Barranco de Masca duurt drie tot vier uur. De redelijk zware wandeling laat een ruig en onbekend deel van Tenerife zien met een indrukwekkende natuur en spectaculaire rotsformaties. 

 

 

Het is raadzaam om de trektocht met een lokale gids te maken omdat de route door regenval, vallende rotsen en begroeiing kan veranderen. De mobiele telefoon heeft in het gebied slecht bereik en er is onderweg niet veel te koop, neem dus voldoende eten en drinken mee.

 

Watertaxi

 

 

De Masca-kloof is bereikbaar met een taxi vanaf Los Gigantes. Bij het Playa de Masca aan het einde van de kloof ligt een rotseiland in de Mascabaai, vanaf hier vaart er een watertaxi terug naar Los Gigantes of Las Americas. De boot kan vanwege de golfslag soms niet aanleggen aan het rotseiland en moet dan via een loopplank of loopbrug bereikt worden.

 

 

vakantie Canarische Eilanden