Masca

 

Masca Tenerife

Masca op het eiland Tenerife in Spanje is een bergdorp op circa 700 meter hoogte in de Macizo de Teno of ook wel het Teno-massief genoemd. Masca ligt negentien kilometer ten noorden van Puerto de Santiago en elf kilometer ten zuiden van Buenavista del Norte in het noorwesten van het eiland Tenerife. Masca was vroeger een bekend en goed verscholen toevluchtsoord voor piraten maar het voormalige piratennest is nu een rustig gelegen en mooi traditioneel dorp aan het begin van de Barranco de Masca, de Masca Kloof.

 

Teno-massief

 

Het Macizo de Teno of het Teno-massief is een berggebied met diepe ravijnen tussen hoge bergwanden. Het Teno-massief is een vulkanisch reliëf en wordt al sinds de oudheid bewoond. Er zijn archeologische restanten van Guanches nederzettingen, de Guanches zijn de oorspronkelijke inwoners van de Canarische Eilanden. Bewoonde dorpen in de bergen zijn nu nog: Masca, Teno Alto, Los Carrizales, El Palmar, Las Portelas en Las Lagunetas, de huidige bewoners van deze bergdorpen leven nog traditioneel en zijn meestal agrariërs. Het Teno-massief loopt door tot aan Punta de Teno en dit is de meest noordwestelijke punt van Tenerife. De Punta de Teno staat bekend om de vuurtoren, het pure landschap, het visrijke water en als een van de mooiste gebieden om te duiken op het eiland.

 

 

Natuurpark Teno

 

In de Teno bergen ligt het Teno Rural Park met een oppervlakte 8063 hectare, het Natuurpark Teno is een beschermd natuurgebied en ligt tussen de plaatsen Santiago del Teide, Los Silos, El Tanque en Buenavista. Het is een belangrijk flora en fauna gebied met laurierbossen op de Monte del Agua en de Baracan hellingen en aan de Punta de Teno ligt de oorspronkelijke kustvegetatie met grote groepen rotsplanten. Er leven veel vogelsoorten in het natuurgebied zoals de endemische Laurier duif (Columba junoniae) en de Bolles laurierduif (Bollii Columba) maar ook veel roofvogels zoals de sperwer (Accipiter nisus). Vanaf de kust is er mooi uitzicht op het eiland La Gomera.

 

Masca Kloof

 

Een wandeling of eigenlijk trektocht door de Kloof van Masca of de Barranco de Masca kan gemaakt worden vanaf het dorp Masca naar Playa de Masca, het strand aan de kust van de Atlantische Oceaan. De trektocht door de Barranco de Masca duurt drie tot vier uur. De redelijk zware wandeling laat een ruig gebied en onbekend maar bijzonder mooi deel van Tenerife zien met een indrukwekkende natuur en spectaculaire rotsformaties. 

 

 

Het is raadzaam om de trektocht met een lokale gids te maken omdat de route door regenval, vallende rotsen en zelfs door begroeiing kan veranderen. De mobiele telefoon heeft in het gebied slecht bereik en er is onderweg niet veel te koop, neem dus voldoende eten en drinken mee.

 

Watertaxi

 

Het begin van de Masca-kloof is bereikbaar met een gewone taxi vanaf het dorp Los Gigantes. Bij het Playa de Masca strand aan het einde van de kloof ligt een rotseiland in de Mascabaai, vanaf hier vaart er een watertaxi terug naar Los Gigantes of Las Americas. De boot kan vanwege de golfslag soms niet aanleggen aan het rotseiland en moet dan via een loopplank of loopbrug bereikt worden.

 

 

De Masca kloof is tijdelijk gesloten voor wandelaars en voor de watertaxi. Er heeft eind februari 2018 tijdens slecht weer een moeizame reddingsactie plaatsgevonden. Delen van de paden zijn nu door vallend rotsgesteente te gevaarlijk geworden voor wandelaars. Lokale autoriteiten zullen laten weten of en wanneer de kloof weer toegankelijk is, vraag meer informatie bij het hotel of een lokaal VVV kantoor.