Nationaal Park Timanfaya

 

Timanfaya
Nationaal Park Timanfaya

Het Nationaal Park Timanfaya ligt in het westen op het eiland Lanzarote in Spanje. Bij de ingang van het park staat een sculptuur van El Diablo oftewel de duivel, de naam en het kunstwerk is verzonnen door Cesar Manrique, de kunstenaar en architect die veel op het eiland Lanzarote heeft ontworpen. Een andere bijnaam voor het park is Montanas del Fuego oftewel de Vuurbergen.

 

Nationaal Park Timanfaya heeft een oppervlakte van 51,07 vierkante kilometer. Het landschap is ontstaan door een van de grootste vulkaanuitbarstingen uit de geschiedenis met een eruptie van 1730 tot 1736. In totaal zijn er zo’n 25 vulkanen, sommige hiervan hebben nog steeds een vulkanische activiteit waardoor er dicht onder het oppervlakte een temperatuur van 100 tot 120 graden is. Dieper in de grond, op een diepte van 13 meter kan de temperatuur zlefs oplopen naar 600 graden.

 

 

 

Als men in een van de gaten water giet op de Vuurberg komt dit terug in de vorm van een geiser van stoom. Een bosje droog gras bij een van de hittebronnen vliegt heel snel in brand. Bij een georganiseerde excursie in het natuurgebied wordt dit meestal voor de toeristen gedaan. In het gebied ligt ook een restaurant met een vulkaangrill op hete lavasteen.

 

Vulkanisch gesteente

 

Het natuurgebied Timanfaya is ruig en rotsachtig maar wel kleurrijk met zwart en rood gesteente, lavavelden en groene korstmossen. Lapilli’s zijn steentjes van tefra, een vulkanisch soort gesteente, deze steentjes en het zand polijsten het ruwe lava. Er lijkt vrij weinig te groeien in het landschap maar toch komen er circa 75 verschillende plantensoorten voor en dertien diersoorten.

 

Excursie

 

Er zijn twee wandelpaden in het gebied en er zijn verschillende excursie mogelijkheden.

 

Men kan op een dromedaris het nationale park gaan bezichtigen of met een kleine tourbus de hele Ruta de los Volcanes inclusief het nationale park gaan verkennen.

 

In het dorp Mancha Blanca ten oosten van het park ligt een  bezoekerscentrum met veel informatie over het ontstaan van de twee natuurgebieden Timanfaya en Los Volcanes, de huidige vulkanische activiteit en de aanwezige flora en fauna in de bijzondere en ruige natuurgebieden.

 

Los Volcanes

 

Los Volcanes

Ten oosten van de nationale park ligt het natuurpark Los Volcanes, grenzend aan het wijngebied La Geria. Het natuurpark Los Volcanes heeft een oppervlakte van 10.158 hectare en bestaat uit lavavelden, lapilli, bijzondere rotsformaties en een ruige kustlijn met onder andere grotten en de zeegrot Los Hervideros. Het natuurgebied is een speciale beschermingszone voor vogels (SPA) en er is een vulkanen wandelroute in het gebied.

 

Los Hervideros

 

Los Hervideros

De Los Hervideros is een zeegrot en ligt tussen het zoutwinningsgebied Janubio en de kustplaats El Golfo. Los Hervideros wordt ook wel de “ziedende” of de “borrelende bron” genoemd. De Los Hervideros zeegrot zijn eigenlijk twee grotten in een versteende lava omgeving. De twee grotten zijn gescheiden door een natuurlijke pijler van lava. De golven beuken hier met veel lawaai op de rotsen en het water stroomt de grotten in. Er is een parkeerplaats en er lopen twee wandelpaden naar de rotsen.