Tolox

 

Het dorpje Tolox in Spanje ligt in de oostelijke uitlopers van het gebergte Sierra de las Nieves in de provincie Malaga op een hoogte van 285 meter. Het sfeervolle bergdorpje heeft wit geschilderde huizen en kronkelende straatjes, opvallend zijn de vele bloembakken met de kleurrijke bloemen van het seizoen. Het natuurpark Sierra de las Nieves is via een bospad vanuit het dorp bereikbaar, verderop splits het bospad en het pad loopt in het zuiden naar het stadje Istan en in het noordwesten naar de stad Ronda. De rivier Rio Grande met een lengte van 30 kilometer ontspringt in de Sierra de las Nieves, stroomt door Tolox en mondt uit in de Guadalhorce rivier. In het plaatsje is een bezoekerscentrum en er zijn een paar bezienswaardigheden, zoals de kerk en een museum oude ambachten. In het museum zijn oude traditionele gebruiksvoorwerpen, gereedschap, meubels en een fototentoonstelling van de bewoners en de straten te zien, het is een leuke weergave van het Spaanse dorpsleven in de negentiende eeuw.

 

foto © Gert Mewes

 

Er zijn jaarlijks twee belangrijke festivals in Tolox, dit is het carnaval en het festival van San Roque in het tweede weekend van augustus ter ere van de beschermheilige van de gemeente.

 

Het lokale carnavalsfeest stamt al uit de zeventiende eeuw en de belangrijkste dag van het feest is de Dia de los Polvos, de “Dag van het Poeder”, op deze dag, de dinsdag voor Aswoensdag, is het een lokale traditie om talkpoeder naar elkaar toe te gooien. Er worden verschillende verklaringen gegeven over de oorzaak van dit gebruik, volgens een theorie heeft het een religieuze betekenis gebaseerd op de Bijbeltekst “Uit stof zijt gij geboren en tot stof zult gij wederkeren”. Volgens een andere theorie was er aan het begin van de zestiende eeuw een conflict tussen een dochter van een Moorse boer en de dochter van een christelijke grondbezitter. Ze werkten allebei in een bakkerij en waren verliefd op dezelfde man, tijdens een conflict hierover gooiden ze meel naar elkaar. De dag van het poeder trekt in ieder geval veel bezoekers en jongens gooien graag talkpoeder naar een meisje waar ze verliefd op zijn.

 

Spa van Tolox

 

Op korte afstand van het dorp ligt de beroemde Balneario de Tolox (Spa van Tolox) of de Spa Fuente Amargosa, genoemd naar de bron Amargosa, op een hoogte van 360 meter in het natuurpark. Het kuuroord wordt veel bezocht door mensen met ademhalingsproblemen en ligt in een gebied met een uitstekend bergklimaat, een lage luchtvochtigheid en beschut voor de wind. Het is een van de weinige kuuroorden in Europa waar de behandeling is gebaseerd op het inhaleren van het bronwater en niet op het baden in het water. Elke behandeling in het kuuroord duurt 15 dagen en er is een goed hotel of appartement, de spa is elk jaar geopend vanaf 1 mei t/m 31 oktober.