Torcal de Antequera

 

foto © Jeroen Fransen
foto © Jeroen Fransen

Het beschermde natuurreservaat El Torcal de Antequera is één van de belangrijkste en indrukwekkendste karstlandschappen van Europa.

 

De stad Antequera ligt in de provincie Malaga in de regio Andalusië in Spanje en het natuurreservaat ligt veertien kilometer ten zuiden van de stad.

 

Tussen Antequera en Archidona ligt La Peña de los Enamorados, de Berg van de Geliefden.

 

Natuurpark Torcal de Antequera

 

Torcal de Antequera is sinds 1989 een beschermd natuurreservaat van 1.171 hectare. Een karstlandschap met een ongelooflijke biodiversiteit en een bijna surrealistisch rotslandschap.

 

Torcal de Antequera Spanje

 

In de Torcal zijn net als bij veel massieve kalksteen veel grotten en afgronden. Van historisch belang is onder andere de Cueva del Toro, de Grot van de Stier, met zijn Neolithische artefacten. Er is een bezoekerscentrum en er zijn twee wandelroutes. U kunt ook onder begeleiding van gekwalificeerde gidsen door dit magische gebergte wandelen. De opmerkelijke flora en fauna in El Torcal omvat onder meer: veel wilde bloemen, waaronder lelies, wilde rozen en circa 30 verschillende orchideeën. Dieren die in het gebied leven zijn onder andere de Spaanse steenbok, de Andalusische berggeit, de vale gier en slangen en hagedissen waarvan enkele endemische soorten.

 

Historisch en cultureel erfgoed Antequera

 

Naast het indrukwekkend rotslandschap van El Torcal zijn er veel andere bezienswaardigheden in en rondom Antequera, het historisch en cultureel erfgoed:

 

•Het archeologisch complex Dolmen van Antequera is sinds 2016 een Unesco werelderfgoed en bestaat uit een complex van drie dolmen: Menga, Viera en El Romeral. Deze drie grafmonumenten van ruim 4.500 jaar oud zijn nagenoeg ongeschonden. 

•Museo Municipal, het Gemeentelijk Museum is recent gerenoveerd en vergroot. Het is één van de belangrijkste stadsmusea van Andalusië.  Het bevindt zich in een fraai stadspaleis : het el Palacio de Nájera. In de 20 zalen van de permanente expositie, verdeeld over 5.000 vierkante meter, krijgt de bezoeker een goed beeld van de rijke historie van Antequera en van de volken die er geleefd hebben.

•Museo Conventual las Descalzas, het Kloostermuseum bevindt zich in het klooster van de Carmelitas Descalzas (Ongeschoeide Karmelietessen). Hier vindt men diverse schilderijen, beelden en collecties zilverwerk. 

Alcazaba de Antequera

•Monumentaal terrein Alcazaba de Antequera, vesting, Moors Kasteel. Het is de laatste tientallen jaren fraai gerestaureerd en verklaard tot Nationaal Monument.

•Arco de los Gigantes, 16de eeuw na Chr. Deze renaissancepoort werd gebouwd ter vervanging van een oudere poort uit de Nazari-peroide, en leidt naar de ingang van het moorse kasteel en naar het plein Plaza de los Escribanos, waaraan de kathedraal Real Colegiata de Santa María ligt.

•Arco de la Estrella en Torreón del Asalto: de Torreón del Asalto (Toren van de Overval) is een plek met arabisch-andalusisch karakter. Dit is de poort waardoor Infante Don Fernando zich toegang verschafte tot het ommuurde terrein van het Moorse kasteel, leidend tot de herovering van Antequera door het Koninkrijk van Castilië. Een standbeeld van El Infante Don Fernando, die de bijnaam Él de Antequera kreeg, staat op het centraal gelegen plein Coso Viejo.

•Termas Romanas (Romeinse baden) de Santa María: hier vindt men de resten van een Romeins badhuis, met o.a. mozaïekvloeren.

•Capilla Tribuna Virgen del Socorro “El Portichuelo”: deze open tribunekapel bevindt zich aan de Plaza del Portichuelo. De kapel heeft twee galerijen en een gesloten bovenverdieping met een vierkant dak.  

•Plaza de Toros: de arena van Antequera en het Museo Taurino (stierenvechtermuseum).

 

foto © Jeroen Fransen
foto © Jeroen Fransen

Rondleidingen

 

Gegidste rondleidingen, zie website  Torcal de Antequera . El Torcal de Antequera, de gidsen gaan in op thema’s als: geologie, fauna, flora en antropologie. Lagune de Fuente de Piedra met flamingo´s en El Chorro een merengebied met diepe kloof en prachtige bergen. Antequera:  tijdens een wandeling van ongeveer 2,5 uur de straten van het monumentale Antequera kennen, de Poort van de Reuzen, de Collegiale Santa Maria Kerk, de Carmen Kerk en de beroemde Dolmen van Antequera (hunebedden).