Trujillo

 

Trujillo in Spanje ligt in de provincie Caceres in de regio Extremadura, het bergdorp ligt op een hoogte van 564 meter tussen de stad Caceres en het klooster van Guadalupe. De kleine stad heeft veel bezienswaardigheden en staat op de lijst van “Mooiste dorpen van Spanje”. Het dorp ligt in een mooie groene omgeving met graslanden, beboste oevers en een aantal beschermde vogelgebieden. Trujillo werd al bewoond in de Romeinse tijd en vanaf 1528 was het de hoofdstad van de gelijknamige provincie en bleef dit tot aan de oprichting van de provincie Extremadura in 1633.

 

 

De bewoners leven van de wijngaarden, de landbouw en de laatste jaren neemt het toerisme wat toe met de belangstelling voor plattelandsdorpen en de mooiste dorpen van Spanje. Lokale producten zijn de wijn, vleesproducten van het Iberisch varken, roomkaas en de Queso Ibores. De kaas Ibores is een licht kruidige kaas gemaakt van geitenmelk en heeft een beschermde oorsprongsbenaming van het natuurlijke gebied Los Ibores langs de rivier de Ibor, een zijrivier van de Taag. Wekelijks is er een regionale markt met veel lokale producten.

 

Bezienswaardigheden Trujillo

 

Trujillo is een gezellig dorp met monumentale huizen en renaissance paleizen langs het centrale plein Playa Mayor en meer interessante bezienswaardigheden. Er zijn een aantal ontdekkingsreizigers in het dorp geboren, een van hen is Francisco Pizarro, die gezien wordt als de veroveraar van Peru, er staat een groot standbeeld van hem als ruiter te paard op het Plaza Mayor.

 

Een andere ontdekkingsreiziger die hier is geboren is Francisco de Orellana, de ontdekker van de Amazone rivier. Het geboortehuis van Pizarro is nu een museum en zijn dochter liet in zijn opdracht in het dorp het paleis Conquista bouwen, het is nu een cultureel monument.

 

De kerk Santa Maria Maggiore is gebouwd in de dertiende eeuw, andere kerken zijn de San Francisco kerk en de San Martin kerk. Aan het centrale plein ligt ook het lokale toeristen informatiecentrum en een aantal restaurants.

 

 

Het kasteel is een voormalige Arabische vesting, gebouwd tussen de negende en tiende eeuw op een heuvel. Naast het kasteel met mooi uitzicht op de omgeving staan de restanten van de oude kerk Santo Domingo.

 

Lokale festivals zijn het Paasfeest met het Chiviri festival, een zang- en dansfeest in kleurrijke kleding dat al bestaat sinds het begin van de negentiende eeuw.

 

Begin mei is er het kaasfestival met kazen uit heel Spanje en later in het jaar het agrofestival. Er is in het dorp ook een interessant kaas- en wijnmuseum.

 

Het feest ter ere van Santa Maria de Victoria, de beschermheilige van Trujillo, wordt begin september gevierd met veel culturele en muzikale evenementen.

In de hele regio Extremadura zijn jaarlijks circa 40 traditionele festivals, bij de lokale VVV ligt het programma met alle culturele “feesten van toeristisch belang”.

 

Trujillo is goed bereikbaar via de snelwegen vanaf Madrid en Caceres en er is een busstation met goede en regelmatige verbindingen. Er zijn ruim 20 kleinschalige hotels of pensions in het dorp en omgeving, sommige zijn gevestigd in een van de voormalige paleizen en er zijn sfeervolle restaurants met streekgerechten.